GLUMU UČIO U MARINCIMA: Navršilo se sto godina od rođenja Li Marvina

D.B.M.

19. 02. 2024. u 10:00

U istoriji filma malo je glumaca koji su se nasilju odali sa toliko strasti kao Li Marvin (1924-1987).

ГЛУМУ УЧИО У МАРИНЦИМА: Навршило се сто година од рођења Ли Марвина

Foto: Jutjub

Rođen je pre sto godina, na današnji dan, u Njujorku, u jednoj od najstarijih engleskih porodica u SAD. Otac mu je bio direktor marketinga, a majka spisateljica o modi. Škola mu nije bila mila, pa je sa 17 godina otišao u rat. Priključio se vojsci, kao pripadnik 4. divizije američkih marinaca postaje snajperista. Učestvovao je u bici za ostrvo Saipan, gde je većina njegovog voda izginula. Ranjen je i otpušten iz vojske sa činom vojnika - razvodnika.

Dok je radio kao pomoćnik vodoinstalatera u jednom lokalnom njujorškom pozorištu, zapazio ga je jedan reditelj i zamolio da zameni glumca koji se tokom probe razboleo. Više puta je rekao da je glumu naučio u marincima, a na filmu je počeo glumeći gorile i ubice u više kultnih filmova. S vremenom se preorijentisao na antiheroje kojima je srce bilo na mestu, ali su po pravilu bili nesentimentalni, kao i on u privatnom životu. Autoritete i uniformisana lica nije želeo da igra osim ako nisu bili u sukobu sa nadređenim.

Od celokupne memorabilije tokom bogate karijere, sačuvao je samo četiri stvari: Oskara koji je dobio za film "Ket Balu", priznanje iz Kaubojske kuće slavnih za ulogu u filmu "Čovek koji je ubio Liberti Valansa", zlatnu ploču za "Lutajuću zvezdu" i visoku štiklu kojom ga je tukla Vivijen Li u filmu "Brod budala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)