NAJVEĆI MUŠKI PRIMERAK: Najotrovnijeg pauka na svetu pronađen u Australiji

Tanjug

06. 01. 2024. u 23:10

NAJVEĆI muški primerak najotrovnijeg pauka na svetu pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila gde će pomoći u spasavanju života nakon što je slučajno otkriven.

НАЈВЕЋИ МУШКИ ПРИМЕРАК: Најотровнијег паука на свету пронађен у Аустралији

Foto. Anspleš

Smrtonosni pauk nazvan Herkul pronađen je na centralnoj obali, oko 80 kilometara severno od Sidneja, saopštio je Australijski park reptila.

Eksperti za pauke iz obližnjeg parka su ga pronašli i ubrzo shvatili da je to najveći muški primerak koji je javnost imala prilike da vidi u Australiji.

Pauk je dugačak 7,9 centimetara od noge do noge, nadmašivši prethodnog rekordera iz 2018, mužjaka levkaste mreže po imenu Kolos.

Sidnejski pauci obično imaju dužinu od jedan do pet centimetara, pri čemu su ženke uglavnom veće od mužjaka, ali ne tako smrtonosne.

Uglavnom se nalaze u šumovitim predelima i prigradskim baštama od Sidneja, najnaseljenijeg grada u Australiji, do priobalnog grada Njukasla na severu i Plavih planina na zapadu, prenosi Glas Amerike.

Herkules će doprineti programu protiv otrova u parku reptila. Bezbedno uhvaćeni pauci podvrgavaju se „muženju“ da bi se izvukao otrov, neophodan za proizvodnju anti-otrova koji spasava živote.

-Navikli smo da parku doniraju prilično velike paukove sa levkastom mrežom, ali dobijanje ovako velikog mužjaka je kao da dobijete džekpot. Dok su ženke pauka u obliku levkaste mreže otrovne, mužjaci su se pokazali kao smrtonosniji, rekla je Ema Teni, zadužena za pauke u Australijskom parku reptila.

Od početka programa 1981. godine, u Australiji nije bilo smrtnih slučajeva od ujeda pauka.

Kišno, vlažno vreme duž istočne obale Australije u poslednje vreme obezbedilo je idealne uslove za napredovanje paukova sa levkastim mrežama.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)