KOLIKO ZAISTA TRAJU LED SVETLA? Nemački ADAC otkrio realnu dužinu eksploatacije - Zadao glavobolju proizvođačima

Novosti onlajn

22. 09. 2023. u 20:12

LED svetla su postala standard za sva moderna vozila, barem kao dnevna svetla, a na mnogima i kao glavna jer su se u toj ulozi pokazala kao odlična pomoć tokom noćne vožnje.

КОЛИКО ЗАИСТА ТРАЈУ ЛЕД СВЕТЛА? Немачки АДАЦ открио реалну дужину експлоатације - Задао главобољу произвођачима

Foto: Profimedia

Ipak, na sve više vozila sva su svetla izvedena u LED tehnologiji, a proizvođači mahom tvdre da su ona veoma trajna i da praktično ne moramo da brinemo o kvarovima.

Sudeći prema stručnjacima iz nemačkog autokluba ADAC, nije baš tako. Iako proizvođači automobila naglašavaju da će svetla trajati koliko i sam automobil, istraživanje ADAC je pokazalo da je to preoptimistično, odnosno da LED svetla u proseku traju oko 15 godina, što je u većini slučajeva manje od vremena eksploatacije automobila.

Primera radi, u trenutku isteka poslednje registracije automobili u Nemačkoj su stari oko 18 godina.

Šta to znači? LED sklopovi su dizajnirani tako da u većini slučajeva morate promeniti celo svetlo, što je veoma skupo, a u slučaju LED MATRIKS prednjih svetala trošak može biti oko 3.000 evra. To znači da trošak zamene svetala može biti veći od cene automobila.

Zato se traži od proizvođača automobila da koriste LED lampice koje će trajati duže i da omoguće mnogo jeftiniji popravak svetala.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

LUKSUZNI AUTOMOBIL IZ KINE: Pogledajte snimke sa Salona automobila u Šangaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?