STIŽE ZELENA KOMETA: Prvi put posle 400 godina i moći će da se vidi i iz Srbije, evo i kada i gde

Novosti online

08. 09. 2023. u 00:37

NEDAVNO otkrivena zelena kometa pojaviće se prvi put u blizini Zemlje, a moći će da se vidi na severnoj hemisferi, uključujući i Srbiju. Astronomi su izračunali da se ona u blizini Zemlje pojavljuje na svakih 400 godina, koliko će proći i do sledećeg njenog dolaska.

СТИЖЕ ЗЕЛЕНА КОМЕТА: Први пут после 400 година и моћи ће да се види и из Србије, ево и када и где

Foto: Tviter/@SETIInstitute

Reč je o kometi promera jednog kilometra, koja će proći pored Zemlje 12. septembra približavajući se našoj planeti na razdaljinu od 125 miliona kilometara.

Prema proceni astronoma, kometa će biti vidljiva oko sat i po vremena pre zore, na severoistočnom delu neba i to nisko, oko 10 stepeni iznad horizonta, u blizini sazvežđa Lava. Kometa će postati svetlija kako se bude približavala Suncu, ali će se spustiti niže na nebu, pa će biti teža za uočavanje, iako će i dalje biti vidljiva golim okom.

Pol Čidas, vođa Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje NASA, rekao je da će kometa biti lakše uočljiva uz pomoć dobrog dvogleda. Kako kaže, ona će svoju najbližu tačku Suncu dostići 17. septembra, kada će napustiti naš Sunčev sistem.

Italijanski astronom Đanluka Masi kaže da kometa trenutno kroz teleskop izgleda neverovatno, te da ima dug i visoko strukturiran rep.

On objašnjava da će kometa biti vidljiva na južnoj hemisferi do kraja septembra.

Inače, zelena kometa otkrivena je sredinom avgusta i dobila je ime po astronomu amateru Nišimuri iz Japana, koji ju je prvi primetio.

Kako su izračunali astronomi, ova kometa poslednji put nam se približila pre otprilike 430 godina, čitavu deceniju pre nego što je Galileo Galilej izumeo teleskop, piše AP.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije