PONOVO POMERIO DATUM: Mask hoće u martu da lansira svoj džinovski raketni sistem „Staršip“

Tanjug

07. 02. 2023. u 19:34

„SPEJS Iks“ bi mogao da pokuša da lansira svoj džinovski raketni sistem „Staršip“ u orbitu u martu, rekao je šef ove kompanije, milijarder Ilon Mask, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA na Mesec u idućih nekoliko godina.

ПОНОВО ПОМЕРИО ДАТУМ: Маск хоће у марту да лансира свој џиновски ракетни систем „Старшип“

Foto: SpaceX via AP

- Ako preostali testovi prođu dobro, pokušaćemo da lansiramo „Staršip“ sledećeg meseca - rekao je Mask odgovarajući na tvit o „Staršipu“.

Mask je u januaru rekao da postoji prava prilika za lansiranje krajem februara, dodajući da se pokušaj lansiranja u martučini vrlo verovatnim.

„Spejs Iks“ od prošle godine radi na lansiranju svog džinovskog „Staršipa“ u orbitu prvi put, što bi bio ključni demonstracioni let jer mu je cilj da odvede astronaute NASA na Mesec.

„Staršip“ bi trebalo da postane vodeći raketni sistem „Spejs Iksa“ nakon što se u potpunosti razvije, nasleđujući rakete „falkon 9“ za višekratnu upotrebu.

NASA je 2021. odabrala „Spejs Iksov“ „Staršip“ za planirano iskrcavanje ljudi na Mesec oko 2025. godine, preneo je „Indeks“.

Ta misija, prema ugovoru vrednom otprilike tri milijarde dolara, zahteva nekoliko probnih svemirskih letova, koji bi mogli da odlože početak misije.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO: 

MISTERIOZNA SVETLOST IZNAD HAVAJA: Pogledajte snimak neobične svetlosti iznad vulkana Mauna Kea

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEZIVA FOTOGRAFIJA: Pronađena u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima - Srbi obešeni o drvo (FOTO)