MRŠTE SE NA KELJ, A SMEJU NA ŠARGAREPU: Nerođene bebe reaguju u stomaku na hranu koju jede majka (FOTO)

Novosti online

22. 09. 2022. u 21:54

UKOLIKO vam ukus kelja ne prija i tera vas da „složite facu“ između gađenja i plača, niste jedini. Istraživači su primetili da fetusi takođe prave plačni izgled lica kada osete ovo zeleno povrće.

МРШТЕ СЕ НА КЕЉ, А СМЕЈУ НА ШАРГАРЕПУ: Нерођене бебе реагују у стомаку на храну коју једе мајка (ФОТО)

Foto: FETAP Study/Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University

Istraživači su primetili da fetusi takođe prave plačni izgled lica kada osete ovo zeleno povrće. Dok su prethodna istraživanja pokazala da se naši ukus možda razvija i pre rođenja i da na njega može da utiče majčina ishrana, nova studija pokušala je da zaviri i direktno posmatra reakcije nerođenih beba na različite ukuse.

- Dosadašnja istraživanja su posmatrala šta se dešava posle rođenja i smislu koje ukuse novorođenčad preferiraju, ali videti izraze lica fetusa kada dolaze u kontakt sa gorkim i drugim ukusima je nešto potpuno novo - kaže profesorka Nađa Rajsland sa Univerziteta Duram.

U studiji objavljenoj u časopisu Psychological Science, naučni tim je naveo da su arome od majčine ishrane prisutne u plodovoj vodi. Centri za ukus mogu da otkriju hemikalije koje daju ukus već posle 14 nedelja od začeća, dok molekule mirisa fetusi mogu da osete posle 24 nedelje.

Da bi ispitali da li fetusi mogu da razlikuju različite ukuse, tim je ultrazvukom snimao 70 trudnica između 18 i 40 godina starosti, koje su bile podeljene u dve grupe. Trudnice u jednoj grupi su uzimale kapsulu sa keljom u prahu 20 minuta pre ultrazvuka, a one u drugoj grupi su dobijale kapsulu sa šargarepom u prahu. Sve trudnice su u periodu trudnoće imale sličnu ishranu i unos povrća. Sve žene u studiji nisu jele ništa sat vremena pre obavljanja ultrazvuka.

Foto: FETAP Study/Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University

Reakcija posle kapsule kelja

Tim naučnika je nakon pregleda obavljao analizu svakog snimljenog kadra i posmatrao izraze lica fetusa, uključujući i kombinacije grimasa koje su izgledale kao plač ili smejanje. Napravljeno je više od 180 ultrazvučnih snimaka na 99 fetusa, koji su skenirani u 32. i 36. nedelji trudnoće.

Plačni izrazi lica bili su dva puta češći kada su majke konzumirale kapsule sa keljom u poređenju sa fetusima čije su majke uzimale kapsule sa šargarepom ili nisu uopšte uzimale kapsule. U slučaju kapsula sa ukusom šargarepe, lica nerođenih beba su često dobijala izraz osmehivanja.

Foto: FETAP Study/Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University

Reakcija posle šargarepe

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti