OTKRIĆE NASA TELESKOPA: „DŽejms Veb“ snimio Neptunove prstenove i njegovu pravu boju (VIDEO)

Novosti online

22. 09. 2022. u 21:08

NASA svemirski teleskop „Džejms Veb“ ponovo je pokazao svoje mogućnosti, ali ovaj put u komšiluku i to sa svojim prvim fotografijama Neptuna.

ОТКРИЋЕ НАСА ТЕЛЕСКОПА: „Џејмс Веб“ снимио Нептунове прстенове и његову праву боју (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Ne samo da je snimio najčistiju fotografiju našeg udaljenog suseda, već su kamere na teleskopu otkrile ledenog džina u potpuno novom svetlu. Najuočljiviji na novim fotografijama su prstenovi planete, od kojih je neke prvi put primetil sonda „Vojadžer 2“ 1989. godine. Osim nekoliko svetlih, oko Neptuna se primećuju i drugi bleđi prstenovi.

- Prošlo je više od tri decenije od kada smo poslednji put videli ove prstenove - kaže Hajdi Hamel, stručnjak za Neptun u timu teleskopa „Džejms Veb“.

Neptun se na pređašnjim fotografijama koje je pravio teleskop „Habl“ pojavljivao u plavoj boji, zvog metana u atmosferi. Međutim, skoro infracrvene talasne dužine svetlosti koje hvataju „Vebovi" instrumenti pokazuju planetu u sivkasto-beloj boji i belim ledenim oblacima.

- Prstenovi odbijaju mnogo više svetlosti u infracrvenom spektru. Zbog toga su mnogo uočljiviji - ističe Mark Makofren, viši savetnik za nauku i istraživanje Evropske agencije za istraživanje svemira.

Ono što je takođe uočljivo, a ranije nije bilo, jeste beličasta površina na vrhu planete. Zato što je Neptun „nagnut“ od Zemlje i treba mu 164 godine da obiđe Sunce, astronomi do sada nisu imali prilike da dobro vide njegov severni pol.

„Džejms Veb“ je spazio i sedam od Neptunovih 14 poznatih satelita – Galateja, Najada, Talasa, Despina, Protej, Larisa, a u gornjem delu fotografije najblještaviji je Triton.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TUŽNE SCENE SA POMENA: Nebojšin otac uz Milicu i unuku - okupile se brojne kolege i prijatelji (FOTO)