RAZBIJEN MIT O NEGATIVNOM UTICAJU KAFE: Svi benefiti konzumacije popularnog napitka

Novosti online

26. 01. 2022. u 22:48

PREGLEDOM gotovo dve stotine naučnih objava utvrđeno je da umerena konzumacija kafe – tri do pet šoljica dnevno, ne šteti sistemu organa za varenje, već naprotiv, smanjuje rizik od nastanka kamena u žučnoj kesi, pankreasa i nekih oboljenja jetre.

РАЗБИЈЕН МИТ О НЕГАТИВНОМ УТИЦАЈУ КАФЕ: Сви бенефити конзумације популарног напитка

Foto: Depositphotos

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nutrients“.

Kafa ima tri glavna dejstva na svom putu kroz digestivni trakt: na rad želuca, žučne i pankreasa, na crevnu floru i na peristaltiku – kontrakciju zidova debelog creva, proces neophodan za prolaz hrane kroz digestivni trakt.

Analiza rezultata 194 istraživanja pokazala je da kafa pri umerenoj konzumaciji stimuliše varenje i pomaže prolazak kroz debelo crevo, povećava količinu „dobrih baterija“ u crevima, smanjuje rizik od pojave kamena u žuči, a takođe zaštitno deluje na jetru, uključujući i zaštitu od malignih oboljenja jetre..

-Uprkos nekim pretpostavkama, unos kafe generalno nije povezan sa crevnim problemima ili varenjem, ističe autorka pregleda, doktorka

U nekim slučajevima kafa pomaže protiv uobičajenih probavnih tegoba. Novi podaci pokazuju i da konzumacija tog napitka doprinosi povećanju nivoa pozitivnih crevnih bakterijskih grupa kao što su bifidobakterije.

Rezultati su pokazali da kafa stimuliše proizvodnju digestivnog hormona gastrina i hlorovodonične kiseline u želucu. Obe te supstance pomažu u razgradnji hrane u stomaku. Napitak poboljšava i lučenje holecistokinina, hormona koji pospešuje proizvodnju žuči, a uključen je i u varenje.

Pregledani podaci pokazuju da kafa stimuliše pokretljivost debelog creva 60 odsto bolje od vode i 23 odsto bolje od zamena za kafu bez kofeina. Autor smatra da je sa tim povezana i sposobnost kafe da ublaži hronični zatvor.

-Iako će biti potrebni dodatni podaci da bi se razumeli efekti kafe na digestivni trakt, ovo je veoma ohrabrujući početak, istakla je Neligova.

Većina strahova o negativnim efektima kafe na probavni sistem nije potvrđena. Naučnica opovrgava mišljenje da česta konzumacija kafe izaziva gastroezofagealni refluks.

rs.sputniknews.com

VONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADžER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a