OTKRIVENO KO JE IZDAO ANU FRANK: Jevrejski notar nacistima odao njeno skrovište da bi spasao svoju porodicu

Tanjug

17. 01. 2022. u 11:00

ŠESTOGODIŠNJA istraga holandskih vlasti o izdaji Ane Frank identifikovala je osumnjičenog za smrt jedne od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ИЗДАО АНУ ФРАНК: Јеврејски нотар нацистима одао њено скровиште да би спасао своју породицу

Foto: Printscreen

NJeno skrovište je otkrio jevrejski notar Arnold van der Berg, prema tvrdnjama tima u kojem se nalazio penzionisani agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Vinsent Pankok i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za analizu podataka, prenosi agencija Rojters.

Više od 75 godina nakon što su nacisti upali u njeno skrovište u Amsterdamu, istraživači su zaključili da je “vrlo verovatno” da je Van den Berg odao porodicu Frank kako bi spasao sopstvenu porodicu, rekao je član istraživačkog tima Piter van Tvisk za dnevni list “NRC njuzpejper”.

Kako je saopšteno, pokušaj identifikacije izdajnika nije imao za cilj da dovede do krivičnog gonjenja, već da reši jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija u Holandiji tokom Drugog svetskog rata.

Koristeći tehnike analize velike količine podataka, sastavljena je glavna baza podataka sa listama nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Nacisti su Anu pronašli 4. avgusta 1944. godine, posle dve godine skrivanja.

Mip Gis, jedna od pomagača ove porodice, čuvala je Anin dnevnik na bezbednom mestu, sve dok ga Anin otac Oto nije objavio 1947. godine, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen u svojoj 15. godini života.


NJen dnevnik je pročitalo više miliona čitalaca širom sveta i preveden je na 60 jezika.

BONUS VIDEO: 

KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U BELEKU, U HLADU BOROVE ŠUME: Veličanstveni hotel iz lanca poznatog po odličnoj usluzi, kvalitetu i bogatim sadržajima