TREBA VAM ŠEST DO OSAMNAEST MESECI DA GA PREĐETE: Panamerički auto-put prava je avantura samo za hrabre - najduži na svetu! (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 01. 2022. u 15:44

PANAMERIČKI auto-put je najduži put na svetu od 30.000 kilometara. Prolazi kroz 14 zemalja. Preći ćete ga za šest do osamnaest meseci, što zavisi od doba godine kada putujete i način na koji putujete.

ТРЕБА ВАМ ШЕСТ ДО ОСАМНАЕСТ МЕСЕЦИ ДА ГА ПРЕЂЕТЕ: Панамерички ауто-пут права је авантура само за храбре - најдужи на свету! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/Kombi Life

Prolazi kroz 14 zemalja. Povezuje Severnu sa Južnom Amerikom, kao i grad Ušuaja u Argentini sa zalivom Prudo na Aljasci. Od Aljaske, preko zaliva Prudo, put vijuga ka jugu, prolazi kroz Kanadu, SAD, Meksiko i Centralnu Ameriku. Na ovoj destinaciji putnici zbog neravnina na putu, moraju da pređu more koje povezuje Centralnu i Južnu Ameriku. Tek tada mogu da se upute ka Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Čileu i južnom delu Argentine.

Putovanje je prava avantura sa mnogo rizika za putnike zbog ekstremno visokih temperatura, neprohodnih deonica tokom kišnih sezona, odrona.

U nekim oblastima te deonice zime su ekstremne, pa je preporučljivo na krajnjim severnim i južnim delovima planete izegavati ih.

Zbog nepredviđenih situacija, putovanje od oko 30.000 kilometara traje od šest meseci do godinu i po dana.

Panamerički auto-put je zapravo skup nekoliko puteva koji prolaze kroz ukupno 14 zemalja.

Polazeći od zaliva Prudo, put ide na jug, prolazeći kroz Kanadu, Sjedinjene Države, Meksiko i Centralnu Ameriku.

Na putu vrebaju mnoge opasnosti, od napada divljih životinja, gustih šuma u kojima je lako izgubiti se, močvarnog i nesigurnog tla, kao i opasnost od napada kriminalaca koji se kriju po šumama.

Čovek koji je najbrže prešao Panamerički auto-put na biciklu je Mihael Štraser, kome je za to trebalo 84 dana, 11 sati i 50 minuta.

(RTS)

BONUS VIDEO: 

SVI GA VOLIMO KADA SLAVIMO: Kako je nastao vatromet?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći