KOSMIČKA LABORATORIJA TEŠKA 9 MILIJARDI DOLARA: Lansiran najskuplji i najmoćniji teleskop u svemir (VIDEO)

Tanjug

25. 12. 2021. u 13:52

AMERIČKA NASA lansirala je severnog dela južnoameričke obale teleskop vredan devet milijardi dolara koji će omogućiti najdublji uvid u svemir od sada, što će označiti početak nove ere astronomskih istraživanja.

КОСМИЧКА ЛАБОРАТОРИЈА ТЕШКА 9 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Лансиран најскупљи и најмоћнији телескоп у свемир (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Moćni teleskop "DŽejms Veb", koji koristi infracrvenu svetlost, biće najvažnija svemirska naučna laboratorija u sledećoj deceniji, navodi Nasa.

Aparat je spakovan u teretni deo rakete "arijana 5" i lansiran je iz Francuske Gvajane u 13.20 časova po sredonjevropskom vremenu.

Ukoliko sve prođe po planu, instrument težak 6.350 kilograma biće izvađen iz rakete nakon svemirskog leta od 26 minuta, piše Srna.

Teleskop će se potom u narednih mesec dana kretati do svoje solarne orbite udaljene oko 1,6 miliona kilometara od Zemlje. NJegovo kruženje oko Sunca konstantno će se usklađivati sa Zemljom, da bi se aparat i naša planeta kretali u tandemu.

Prethodnik ovog uređaja, svemirski teleskop "Habl", kruži oko Zemlje na visini od 550 kilometara i ulazi u senku planete i izlazi iz nje svakih 90 minuta.

Novi teleskop za svemirska posmatranja dobio je ime po naučniku koji je bio zadužen za razvoj Nase tokom šezdesetih godina prošlog veka.

"Veb" je oko 100 puta osetljiviji od "Habla" i očekuje se da će izvršiti veliku transformaciju naučnog shvatanja svemira i našeg mesta u kosmosu.

Misija "DŽejmsa Veba" je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa Habl, kome se, posle 31 godine u orbiti, rad bliži kraju.

"DŽejms Veb" će moći da vidi dublje u kosmos i mnogo dalje u prošlost. Cilj je da se vide neke od prvih zvezda i galaksija koje su se formirale nakon što je svemir nastao u velikom prasku, pre više od 13,5 milijardi godina.

Teleskop će moći i da ispita atmosfere udaljenih planeta, kako bi se videlo da li ima gasova koji bi mogli da nagoveste prisustvo života.

U osnovi novog teleskopa je ogledalo široko 6,5 metara, presvučeno zlatom, povezano sa četiri instrumenta visoke osetljivosti

BONUS VIDEO:

TAKSI ZA SVEMIR: SpaceX vozi astronaute za agenciju NASA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POTPUNO NEVEROVATNO MESTO ZA LETOVANJE: Ovo je hotel koji će odrasle oduševiti, a najmlađima oduzeti dah