HILJADE METARA POD MOREM: Snimljena riba sa providnom glavom i kuglastim zelenim očima koje vire kroz čelo (VIDEO)

Novosti online

15. 12. 2021. u 19:14

HILjADE metara ispod površine zaliva Monterej kod Kalifornije, naučnici su snimili neobičnu ribu s providnom glavom i zelenim očima nalik kuglama koje vire kroz njeno čelo.

ХИЉАДЕ МЕТАРА ПОД МОРЕМ: Снимљена риба са провидном главом и кугластим зеленим очима које вире кроз чело (ВИДЕО)

Foto printsckrin tviter @MBARI_News

U pitanju je veoma retka vrste ribe Macropinna microstoma.

Ova vrsta živi u morima Japana i u vodama poluostrva Baja u Kaliforniji.

Nauci je poznata od 1939. Karakteriše je nekoliko bizarnih osobina, malena usta i oči koje mogu da se pokreću svako za sebe, sposobnost da ih rotira i tako prikuplja svetlost. Naučnicima nije poznat broj ove vrste koja pluta u dubinama okeana.

Na temelju dosadašnjih istraživanja, naučnici smatraju da one ostaju nepomične dok čekaju plen, poput meduza. Riba može da lebdi zahvaljujući nizu širokih, ravnih peraja koje se protežu iz njenog tela. Usmeravajući svoje zelene oči prema gore, mogu da uoče siluete plena odozgo, a zeleni pigment u njihovim očima verovatno pomaže filtriranju sunčeve svetlosti s površine okeana.

Kada ova vrste ribe primeti plen, zumira pogled prema gore kako bi ga progutala dok istovremeno okreće oči prema napred, tako da može da vidi kuda pliva, prenosi portal Dnevno.

Naučnici pretpostavljaju da Macropinna microstoma ponekad može da izvlači hranu iz sifonofora, organizama sličnih meduzama koji hvataju plen pipcima. Providni štit glave mogao bi da je zaštiti od uboda pipaka sifonofora, međutim ova teorija je zasada samo nagađanje.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći