NOVA METODA MRŠAVLJENJA IZAZVALA REAKCIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Stežu vilicu magnetom da ne bi mogli da jedu

Novosti online

29. 06. 2021. u 15:32

NOVOZELANDSKI istraživači napravili su uređaj za mršavljenje koji pomoću magneta steže vilicu pacijenta. Oni tvrde da je to novi alat protiv gojaznosti, a kritičari metodu upoređuju sa srednjovekovnim mučenjem.

НОВА МЕТОДА МРШАВЉЕЊА ИЗАЗВАЛА РЕАКЦИЈЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Стежу вилицу магнетом да не би могли да једу

Foto: Free Images Pixabay

Inovacija novozelandskih naučnika zahteva stomatologa koji postavlja magnete i zaključava šrafove na gornjem i donjem kutnjaku pacijenta, omogućavajući otvaranje vilice samo dva milimetra.

Glavni istraživač Paul Branton s Medicinskog fakulteta Univerziteta Otago kazao je da se time korisnici terapije ograničavaju samo na hranu u tekućem obliku, bez ograničenja disanja ili govora.

- To je neinvazivna, reverzibilna, ekonomična i atraktivna alternativa hirurškim operacijama. Činjenica je da nema posledica od tog uređaja - dodao je on.

Istraživači dodaju da su "razvili prvi uređaj za gubljenje kilograma kako bi pomogli borbi protiv globalne epidemije gojaznosti".     

Svaki učesnik ispitivanja prosečno je izgubio 6,36 kilograma tokom dvonedeljnog korišćenja uređaja koji su nazvali DentalSlim Diet Control.

Većina pacijenata na početku je osećala nelagodu, ali većinom uređaj smatraju podnošljivim. DentalSlim omogućava hitno otpuštanje u slučaju da pacijent povraća ili ima panični napad. Mogućnost otpuštanja nije koristio nijedan pacijent, iako je je jedna žena priznala da je "varala" tako što je samlela čokoladu.

Izum je izazvao snažnu reakciju na društvenim mrežama, a mnogi su korisnici optužili istraživače za sramoćenje debelih ljudi te su propitivali etičnost ispitivanja.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024