U TURSKOJ PRONAĐENO "11 SVETSKIH ČUDA": Gobeklitepe sa objektima koji su izgrađeni pre oko 12.000 godina (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

29. 06. 2021. u 11:39

U TURSKOJ, nedaleko od jednog od najstarijih kompleksa hramova u svetu Gobeklitepe (Šanliurfa) arheolozi su otkrili još 11 visoravni, koje je napravio čovek, piše Dejli Sabah.

У ТУРСКОЈ ПРОНАЂЕНО 11 СВЕТСКИХ ЧУДА: Гoбеклитепе са објектима који су изграђени пре око 12.000 година (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

Kako javljaju mediji, nasipi bukvalno okružuju objekte koji su izgrađeni pre oko 12.000 godina na rastojanju od 100 kilometara.

Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj je u razgovoru sa novinarima naglasio da su naučnici nazvali ovo područje "12 brda", kao i "piramide jugoistoka Turske".

- Ovaj region poseduje jedinstvenu kulturu - prokomentarisao je Ersoj, dodavši da će istraživanja otkrivenih brda uskoro biti završena i da će izveštaj o tome biti objavljen u septembru.

Gobeklitepe je 2011. godine uključen u spisak svetskog nasleđe Uneska, dok su arheolozi iz Istanbula i Čikaga otkrili 1963. godine.

Kasnije, 1995. godine naučnici su u tim mestima otkrili obeliske iz epohe neolita, visine tri do šest metara i težine od 40 do 60 tona, kao i različiti artefakti, na primer, statue u ljudskom obliku, stare 12.000 godina.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!