PREVENCIJA VRŠNJAČKOG NASILJA: Održano 17.799 interaktivnih radionica u osnovnim školama

B.B.

13. 02. 2024. u 13:41

U OSNOVNIM školama širom Srbije, tokom prvog polugodišta, 1.625 policijskih službenika održalo je ukupno 17.799 interaktivnih radionica na teme prevencije vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju, bezbednosti dece u saobraćaju i u vanrednim situacijama, a kojima je prisustvovalo 231.555 osnovaca.

ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА: Одржано 17.799 интерактивних радионица у основним школама

Foto: Ministarsvo prosvete

Reč je aktivnostima u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", koji Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi u svim osnovnim školama, važan za kreiranje bezbednog i podsticajnog okruženja za decu i mlade.

Državni sekretar prof. dr Ivica Radović je, na predstavljanju ovog projekata, istakao da je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dugogodišnja i intenzivna kada su u pitanju programi i projekti koji imaju za cilj unapređivanje bezbednosti i prevenciju nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja dece i mladih. On je zahvalio MUP-u na uspešno realizovanim aktivnostima u toku prvog polugodišta, kao i đacima, profesorima, direktorima...

Radović je poručio da se samo zajedničkim snagama može raditi na unapređivanju bezbednosti dece i mladih, a kroz saradnju i koordinisane intersektorske aktivnosti doprineti da se oni osećaju sigurno u našoj zajednici.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izjavio je da policija preventivnim radom, kroz svakodnevno angažovanje više od 2.500 policijskih službenika zaduženih za bezbednost učenika, škola i prosvetnih radnika, ostvaruje svoju društvenu ulogu i pokazuje institucionalnu odgovornost pred mnogobrojnim bezbednosnim izazovima.

On je istakao, bezbednost dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, jedan je od prioriteta predviđenih ne samo programom rada Vlade Srbije za period 2023-2026. godine, već i strateškim planom policije za period 2022-2025. godine, kao i brojnim međunarodnim i strateškim dokumentima u oblasti prava dece i mladih.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta prof. dr Zoran Đurđević je naveo da je ovaj projekat od najvećeg značaja u Republici Srbiji, jer brinuti o mladima znači brinuti o budućnosti. Najavio je da će KPU u narednih šest meseci, u saradnji sa MUP, izaći s projektom koji bi trebalo za rezultat da ima trajni način sprovođenja ključnih preventivnih programa za bezbednost dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)