IZOSTAJU VIŠE OD VRŠNJAKA: Podaci iz PISA testiranja pokazali boljku naših đaka

B.B.

06. 02. 2024. u 14:47

POSLEDNjE PISA istraživanje je pokazalo da su naši đaci iznad međunarodnog proseka zemalja učesnica kada je u pitanju kašnjenje u školu i izostajanje sa časova.

ИЗОСТАЈУ ВИШЕ ОД ВРШЊАКА: Подаци из ПИСА тестирања показали бољку наших ђака

Foto N. Karlić

Čak 56 odsto naših petnaestogodišnjaka bar jednom je zakasnilo tokom dve školske nedelje pre nego što su radili PISA test, dok je OECD prosek 45 odsto. Trećina učenika je na nastavu zakasnila jednom do dva puta, a tri i više puta 22 odsto. Međunarodni proesk je 29, donsno 16 odsto.

U istom periodu 30 odsto naših đaka je neopravdano izostalo sa nekih časova (OECD - 22 odsto), a 16 odsto se ceo dan nisu bili na nastavi. Po tome su nešto bolji od vršnjaka u drugim zemljama, gde je u proseku 20 odsto bez opravdanog razloga izostalo iz škole ceo dan.

U prethodnom ciklusu PISA istraživanja 2018. godine je utvrđeno je da je izostajanje sa nastave veliki problem u školama u Srbiji. Brojke su tada bile gore - četvrtina naših učenika neopravdano je izostala iz škole najmanje jedan dan tokom dve nedelje pre nego što su radili PISA test, 41 odsto sa najmanje jednog časa, a 61 odsto školarac bar jednom zakasnilo na nastavu iz neopravdanih razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)