SPREMA SE NOVA STATEGIJA NAUKE I IZMENA ZAKONA: Rektori dekani na sastanku kod ministarke Jelene Begović -

Lj.B.

05. 02. 2024. u 15:36

GODIŠNjI sastanak Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa dekanima fakulteta koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije pod nazivom “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija” održan je danas, a cilj je komunikacija sa akademskom i naučnom zajednicom, a radi osnaživanja kohezije.

СПРЕМА СЕ НОВА СТАТЕГИЈА НАУКЕ И ИЗМЕНА ЗАКОНА: Ректори декани на састанку код министарке Јелене Беговић -

Foto: Ministarstvo

Sastanku je prisustvovalo stotinak zvanica - rektori univerziteta, dekani fakulteta, ali i drugi predstavnici naučne i akademske zajednice koji su ovom prilikom direktno od predstavnika Ministarstva mogli da čuju šta je dosad ostvareno, kao i kakvi su planovi za 2024. godinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović istakla je da je suština sastanka bila da se dekanima univerziteta na svakih šest meseci od strane predstavnika Ministarstva predstavi rezultate dosadašnjeg rada, ali i da se iskomunicira ono što je planirano za naredni period.

- Želimo da oslušnemo reakcije naučne zajednice i da čujemo da li ima dobrih predloga, jer je veliki broj dekana uključen u rad Radnih grupa. Želimo da čujemo šta misle kako bismo znali u kom smeru bi trebalo dalje da razmišljamo vezano za razvoj nauke. Bitna nam je nova strategija, koja treba da se piše, kao i izmene zakona, a koje treba da predstavljaju osnove, odnosno smernice o tome u kom bi smeru nauka, inovaciona delatnost i tehnološki razvoj dalje trebalo da se razvijaju - navela je dr Begović. - Nadam se da je akademska zajednica dosad zadovoljna. Uspeli smo da rešimo neke zaista goruće probleme, kao što je bio sistem plata u naučnoj zajednici. Imamo još dosta toga da radimo, što je na sledećoj vladi, ali verujem da smo napravili dobar osnov i dobru komunikaciju sa čitavom naučnom zajednicom da ono što smo se dogovorili bude i ispunjeno u narednom periodu.

Akademskoj zajednici predstavljeni su dosadašnji rezultati u nauci i međunarodnoj saradnji, kao i u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja. Predstavnici Ministarstva govorili su o budućim planovima. Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr  Ljubiša Stanisavljević iskazao je zahvalnost Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na pomoći ovom fakultetu.

- Biološki fakultet prednjači u ljudskim resursima - ima preko 120 istraživača, od kojih je polovina već izabrana u viša naučna zvanja, a druga polovina je na doktorskim studijama, u nižim naučnim zvanjima - istakao je prof. dr Stanisavljević. - Naši istraživači uspešno su konkurisali na više domaćih poziva Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost, kao i na mnogim evropskim i regionalnim pozivima.

On je dodao da i pored istraživača, podržanih od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ovaj fakultet je mesto  gde radi i nastavno osoblje, koji su takođe naučnici, i koji su uglavnom nosioci naučnih projekata na Biološkom fakultetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja