ZARADA ZA ĐAKA 35.000 DINARA: Dodatna podrška mladima da idu na deficitarne zanate

Lj. Begenišić

11. 01. 2024. u 15:16

UKOLIKO učenik osmog razreda odluči da upiše dualni obrazovni profil koji je deficitaran, kao na primer, bravar, zavarivač, pekar, poslastičar, električar, keramičar... mesečno može da zaradi i do 35.000 dinara.

ЗАРАДА ЗА ЂАКА 35.000 ДИНАРА: Додатна подршка младима да иду на дефицитарне занате

Foto: I. Marinković

Naime, poslodavci kod kojih se ovi đaci "školuju" dužni su da im uplate 70 odsto od minimalne mesečne zarade koja iznosi 43.360 dinara za petodnevnu radnu nedelju i osmočasovno radno vreme. Tako đaci mogu da dobiju naknadu u iznosu od oko 30.000 dinara, a Vlada Srbije donela je pre nekoliko dana uredbu kojom je predviđena dodatna stimulacija od 5.000 dinara. Tako računica pokazuje da bi oni koji reše da se školuju za neki od veoma traženih zanata, a vredni su pa u firmi provedu puno radno vreme, mesečno u džep mogli da stave 35.000 dinara.

- Učenici koji se opredele da se školuju po dualnom modelu obrazovanja, a za deficitarna zanimanja, imaće priliku da zarade više od drugih učenika koji su se opredelili za ovaj vid školovanja - navode u Ministarstvu prosvete. - Shodno podacima da su, na primer, bravari, zavarivači, operateri mašinske obrade rezanjem, pekari, poslastičari, kuvari, električari, industrijski mehaničari, znatno bolje plaćeni od mnogih drugih zanimanja, ovim vidom finansijske podrške učenicima će biti omogućen viši nivo motivacije za sticanje kompetencija za ovaj vid zanimanja i u većem broju će se za njih opredeljivati.

Iz ovog resora navode da je u prethodnim godinama, analizom upisa, utvrđeno da se učenici ređe opredeljuju za trogodišnja zanimanja, iako su često ona na tržištu rada veoma tražena i bolje plaćena.

Takođe, nova uredba predviđa i olakšice za privrednike koji se odluče da đake uzmu na "školovanje".

- Njima je predviđen povraćaj uloženih sredstava, odnosno naknada koje su isplaćivali đacima u iznosu od 50 odsto - pojašnjava za naš list Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije. - Ukoliko je poslodavcu potreban radnik određenog profila, on treba da stimuliše đake koji su kod njega na školovanju, kako bi ih zadržao, a ne da oni odu kod drugog poslodavca, u inostanstvo ili u neku drugu delatnost.

Naša sagovornica smatra da je potrebno raditi na profesionalnoj orijentaciji u osnovnim školama, odnosno đacima već od petog razreda objašljavti šta da očekuju ako upišu neki određeni profil, šta će i gde raditi, koliko će zarađivati, kakva je perspektiva...

- Toga kod nas nema dovoljno, ostavljeno je roditeljima da oni razmišljaju i brinu o tome šta bi dete trebalo da upiše - kaže Mirjana Kovačević.

U Ministarstvu prosvete nadaju se da će dodatna stimulacija od 5.000 dinara povećati motivaciju đaka da upisuju trogodišnje zanate, a direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić naglašava da će i mladi ljudi biti zadovoljni što će imati veću finansijsku podršku za svoje opredeljenje da uče kroz rad.

Zbog kečeva gube naknadu

Učenici koji se opredele za ovaj vid školovanja moraju poštovati pravila, jer u protivnom sledi kazna.

- Od učenika se očekuje da savesno pristupi aktivnostima predviđenim planom i programom nastave i učenja, jer u suprotnom ovu finansijsku podršku od 5.000 dinara može izgubiti ako je neopravdano izostao više od pet odsto mesečnog fonda časova učenja kroz rad. Takođe, izgubiće je i ukoliko je neopravdano izostao više od 10 odsto fonda časova za prethodni period učenja kroz rad. Nakanadu će izgubiti i ukoliko ima negativnu ocenu na polugodištu za sve mesece do meseca u kojem je ispravio ocenu.

- Biće svesni da njihovo znanje vredi i da odmah nakon formalnog oškolovanja mogu započeti svoju radnu karijeru - navela je Grujićeva.

Ugovor o dodeli sredstva zaključuju škola, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija i učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski zastupnik.

Inače, prema podacima Ministarstva prosvete u Srbiji postoji 65 dualnih obrazovnih profila, u dualanim programima učestvuje 10.500 učenika, a u sistemu dualnog obrazovanja je 150 škola i 700 kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!