POČELA ŠKOLSKA GODINA: Prva generacija forenzičkih računovođa na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

B.B.

26. 10. 2023. u 13:07

NA EKONOMSKOM fakultetu u Beogradu počela je školska godina za prvu generaciju od 42 polaznika master akademskog programa "Forenzičko računovodstvo"

ПОЧЕЛА ШКОЛСКА ГОДИНА: Прва генерација форензичких рачуновођа на Економском факултету у Београду

Foto: Ekonomski fakultet u Beogradu

Pored rukovodstva Ekonomskog fakulteta, početku nastave su prisustvovali predstavnici Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona (INL) iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

U uvodnoj reči, prof. dr Žaklina Stojanović, dekanica Ekonomskog fakulteta, pozdravila je polaznike master programa "Forenzičko računovodstvo" i goste, naglasivši tradiciju Fakulteta, ali i spremnost da usvaja nove obrazovne programe i ide u korak sa potrebama privrede i društva. Prof. dr Dejan Malinić, rukovodilac Projekta, naglasio je važnost uspostavljanja ove društveno odgovorne profesije kao i kompleksnost i multidisciplinarnost znanja koja moraju posedovati njeni pripadnici kako bi bili stavljeni u funkciju borbe protiv različitih oblika finansijskog kriminala. Ujedno je ukazao na to da će svi polaznici koji sa uspehom završe master studije biti sertifikovani od strane profesionalnog nacionalnog udruženja računovođa. Benjamin Viliams, INL koordinator u Ambasadi SAD, iskazao je zadovoljstvo što je prva generacija forenzičkih računovođa započela svoje školovanje i što će, po okončanju master programa, doprineti preveniranju, otkrivanju i istragama finansijskih prevara.

Na master programu "Forenzičko računovodstvo" polaznici će razvijati kompetencije u sedam užih oblasti među kojima su i nacionalno krivično zakonodavstvo, analitika podataka i procena šteta izazvanih prevarama, a po okončanju studija će biti osposobljeni za ubrzano uključivanje u profesiju i podizanje kapaciteta institucija javnog i privatnog sektora u rasvetljavanju slučajeva korupcije, pronevera i prevarnog finansijskog izveštavanja.

Uspostavljanje forenzičko-računovodstvene profesije u Republici Srbiji i stavljanje njenih potencijala u funkciju podizanja stepena vladavine prava, jedan je od najvažnijih ciljeva projekta "Izgradnja forenzičko-računovodstvenih kapaciteta u Srbiji", koji uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država i INL-a realizuje Ekonomski fakultet u Beogradu. U okviru Projekta je obezbeđeno da za polaznike master programa bude dostupna aktuelna literatura, prevedena na srpski jezik, što uz predavanja renomiranih profesora i analize studija slučaja, daje dobru osnovu za profilisanje kvalitetnih kadrova iz oblasti forenzičkog računovodstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)