U STARI PAPIR ODLAZI 300 "BOLESNIH" KNJIGA: OŠ "Braća Baruh" dobila nalog da "otpiše" mnoga poznata dela jer su bakteriološki neispravna

Lj.B.

15. 10. 2023. u 10:57

Osnovna škola "Braća Baruh" iz Beograda dobila je nalog da se oslobodi svih "bolesnih knjiga" koje su starije od 10 godina. To znači da ova ustanova treba da otpiše oko 300 dela među kojima su Andrić, Krleža, Crnjanski, Ćopić, ali i mnoge enciklopedije...

У СТАРИ ПАПИР ОДЛАЗИ  300 БОЛЕСНИХ КЊИГА: ОШ Браћа Барух добила налог да отпише многа позната дела јер су бактериолошки неисправна

Foto: Vikipedia

Nalog da se se "reše" ovih dela poslala im je Biblioteka grada Beograda, koja je matična biblioteka za sve osnovne i srednje škole u prestonici. A, u ovoj ustanovi kažu da su radili - po zakonu, jer je nakon sprovedene revizije utvrđeno da su neke knjige bakteriološki neispravne i opasne za decu.

Da u školi "Braća Baruh" stoje knjiga kojih moraju da se reše saznali smo kada je jedan naš čitalac, prilikom posete ovoj obrazovnoj ustanovi na hodnicima video brojne kutije pune poznatih dela, a onda i čuo da one moraju da se bace. Uprava škole mu je čak ponudila da uzme neke jer ih je "greota bacati".

Direktor ove škole Aleksandar Subotić kaže nam da im je Biblioteka grada Beograda naložila meru da se reše tih knjiga, a škola mora da postupa po njihovim sugestijama i zahtevima.

- Naloženo nam je da "bolesne" zamenimo zdravim knjigama, pa smo iz biblioteke odstranili sva dela za koja su nam rekli da su opasna - ističe Subotić.

Pošto uprava škole nije želela da ih baci u stari papir, dosetili su se kako da najbolji način reše ovaj problem.

- Poslali smo ih u srpske enklave na Kosovu i Metohiji, a jedan deo i u siromašnije sredine na jugu Srbije, njima to mnogo znači jer te obrazovne ustanove nemaju bogate biblioteke - kaže direktor Subotić. - Tako su te knjige nastavile da žive. Mi smo privatno zadržali neka dela poput jedne veoma stare knjige iz 1892. godine.

Subotić poručuje da učenici ne treba da brinu jer u bibliotečkom fondu postoji dovoljan broj knjiga koje oni treba da pročitaju za lektiru.

Donacije enklavama

Direktor OŠ "Braća Baruh" Aleksandar Subotić kaže nam da je, nakon što su poslali jedan broj knjiga za lektiru u srpske enklave, uspostavljena saradnja sa školama u tim enkalavama:

- To znači da smo prikupili još knjiga, udžbenika i školskog pribora, i ta donacija ide krajem meseca u srpske sredine u pokrajini.

Istovremeno u Biblioteci grada Beograda koja je izrekla meru školi "Braća Baruh" kažu da su radili reviziju, koja je po zakonu planirana na svake dve godine, i da se pokazalo da je potrebno odstraniti određeni broj knjiga. Naši sagovornici iz centralne gradske biblioteke naglašavaju da postupaju po Zakonu o bibliotečko-informacionoj delatnosti i po Zakonu o zaštiti dece od zaraznih bolesti.

- Stare knjige su bakteriološki nesipravne, opasne po decu i to se vidi po njima - kažu u ovoj ustanovi. Neke od njih po 40 godina niko nije otvorio - prljave su, vlažne i pune buđi.

Kako objašnjavaju, Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti nalaže da se obavi nadzor, pa ako se utvrdi da su neke knjige bakteriološki neispravne one se odvoje, zatim školski odbor to odobri, knjige se rashoduju i - bace u stari papir.

Da bi se školski bibliotečki fond popunio i nadoknadile "otpisane" knjige, biće potrebno dosta vremena, novac za nabavku knjiga daje gradski Sekretarijat za obrazovanje, a ti budžeti nisu veliki, pa ima škola koje dobiju svega 12.000 dinara za kupovinu novih književnih dela. A popunjavanje fonda u školi "Braća Baruh", kako navodi direktor Aleksandar Subotić, biće - postupno. Ova ustanova, inače, radi na dodatnom razvoju školske biblioteke i cilj je da ona bude centar čitalačkih aktivnosti učenika u koji će oni rado dolaziti, a tipkanje na telefonu zameniti - čitanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!