ZNAČAJ NEGOVANJA MATERNJEG JEZIKA : Stipendije za najbolje studente Filozofskog fakultetau Novom Sadu

S. BAJIĆ

02. 10. 2023. u 15:20

NA prijemu studenata prve godine Filozofskog fakulteta, Odseka za manjinske jezike i Odseka za srpski jezik i književnost, profesor dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, danas je u Svečanoj sali fakulteta najbolje rangiranim studentima tih studijskih programa, dodelio stipendije za koje je sredstva obezbedila Pokrajinska vlada.

ЗНАЧАЈ НЕГОВАЊА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА : Стипендије за најбоље студенте Филозофског факултетау Новом Саду

S.B.

Tom prilikom u prvi plan je istakao značaj negovanja maternjeg jezika, posebno za studente koji su odabrali taj profesionalni put i naglasio važnost ulaganja u ljude. Pojedinačni iznos stipendija je 20.000 dinara, u trajanju od 10 meseci, a u planu je stipendiranje studenata istih studijskih grupa i naredne školske godine.

- Ljudi su najveći kapital, onaj koji dolazi u transferu znanja i zato je bitno čuvati jezik, posebno na studijskim programima a podrška Pokrajinske vlade svedoči da vidimo kvalitet čoveka kao kariku koja dolazi- kaže Milošević.- Punoća slobode ogleda se u različitostim koja društvo čine lepim, jer smo potrebni jedni drugima. Najbolje rangirani studenti u službi očuvanja identiteta svoje zajednice sa Odseka za manjinske jezike i Odseka za srpski jezik i književnost, njih 12 dobilo je stipendije i u znak zahvalnosti za brigu o jeziku svoje zajednice. Oni su jezgro humanizma i stub kulturnog identiteta naše zajednice.

Profesorka dr Ivana Živančević – Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta, naglasila je da je ta obrazovna ustanova Univerziteta u Novom Sadu, prva u Evropi na kojoj je omogućeno studiranje na maternjem jeziku i to na odseku Mađarski jezik i književnost, Rumunski jezik i književnost sa drugim romanskim jezikom i kulturom, Rusinski jezik i književnost, Srpski jezik kao nematernji ili strani jezik i književnost i Srpski jezik i književnost.

- To je besrajno dragoceno za interkulturalnost, sporazumevanje, da učimo jedni o drugima i da se jezici razvijaju- rekla je Živančević- Sekeruš.

Emilija Anđelković, studentkinja prve godine Odseka za srpski jezik i književnost rekla je da joj mnogo znači stipendija.

- To je veliko i mnogo lepo iznenađenje. Meni lično će mnogo toga olakšati, s obzirom na to da sam iz Vranja i da su troškovi studiranja značajna stavka a u ovom slučaju imaći više vremena da se posvetim studijama- rekla je Anđelkovićeva.

Mađarski jezik za nove polaznike

Odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta je pokrenuo novi početni kurs, i pozvao sve zainteresovane da se do 12. oktobra prijave na imejl adresu Centra hu.centar@gmail.com

- Nastava će se biti dva puta nedeljno po dva časa u večernjim terminima. U želji da svi zainteresovani sugrađani dobiju priliku da se upoznaju sa mađarskim jezikom i kulturom, 2013. godine osnovan je Centar za mađarski jezik. Osnovna delatnost je organizacija kurseva mađarskog jezika kao stranog. Do danas je nastavu pohađalo više od 200 sugrađana, na raznim nivoima učenja.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)