VIŠE ČASOVA ČITANJA, PISANJA I RAČUNANJA: Najbolji obrazovni siem na svetu uvodi novine

B. B.

10. 08. 2023. u 11:04

VIŠE časova za učenje čitanja, pisanja i računanja, sticanje veština tokom školovanja, veća okašćenja nastavnika, krivična odgovornost za nezakonito delo u školi koje počini dete mlađe od 15 godina, osnove su plana reformi obrazovnog sistema u osnovnim školama koje je predstavila finska vlada. Novine bi trebalo da zažive u naredne četiri godine.

ВИШЕ ЧАСОВА ЧИТАЊА, ПИСАЊА И РАЧУНАЊА: Најбољи образовни сием на свету уводи новине

Foto: Piksabej

Kako piše list piše list "Helsingin Sanomat", u programu vlade se navodi da svaka mlada osoba koja završava osnovnu školu, mora da ima dovoljno osnovnih znanja i veština za srednje obrazovanje. Međutim, nastavnici se žale da nemaju dovoljno vremena da predaju te osnove.

- Zbog toga će u osnovno obrazovanje biti uloženo više novca - navodi list. - U 2024. godini finska vlada će izdvojiti 50 miliona evra za osnovno obrazovanje, a taj budžet trebalo da bude povećan do 2027. godine na 200 miliona evra.Istovremeno, biće povećan minimalan broj časova za dva do tri časa na nedeljnom nivou, ali bez proširenja nastavnog plana i programa. Cilj je da se poveća broj časova za učenje čitanja, pisanja i računanja. Biće definisan i minimalan nivo kompeticije potreban za prelazak iz jednog u drugi razred.
Finska vlada želi da uspostavi i jedinstveni model za prevenciju nasilja u školama. Prema novom modelu, predviđa se podnošenje krivične prijave ukoliko dete mlađe od 15 godina počini nezakonito delo u školi. Nakon toga će biti organizovana diskusija u kojoj će učestvovati počinilac i žrtva, kao i njihovi staratelji, policija i zakonski zastupnici. Takođe se navodi da će biti pojačana pravna zaštita učenika koji je bio žrtva nasilja.
U finskim školama je trenutno moguće ograničiti upotrebu telefona ukoliko se uređaj smatra "ometajućim" faktoromMeđutim, vlada traži da nastavnicima budu proširena ovlašćenja kada je reč o zabrani korišćenja telefona tokom časa.

Finski obrazovni sistem se smatra jednim od najboljih na svetu, a učenici te zemlje često zauzimaju prvo mesto u studiji o obrazovanju PISA.

BONUS VIDEO - Globalni ciljevi održivog razvoja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave