KOJE PITANJE JE ĐAKE NAJVIŠE NAMUČILO NA MALOJ MATURI? Matematika više nije trn u oku, sada je ovaj predmet

Novosti online

11. 07. 2023. u 09:06

REZULTATI testa iz srpskog jezika na maloj maturi iznenađujuće su loši. Iako su pitanja bila slična kao i prethodnih godina, prosečan broj bodova koji su đaci osvojili bio je 10.73, prenose mediji.

КОЈЕ ПИТАЊЕ ЈЕ ЂАКЕ НАЈВИШЕ НАМУЧИЛО НА МАЛОЈ МАТУРИ? Математика више није трн у оку, сада је овај предмет

Foto I. Marinković

Šta je osmacima zadalo najviše muke? Bila je matematika bauk, ali izgleda da više nije. Bar prema rezultatima. Tekst o Pupinovom boravku u Americi zadao je osnovcima najviše muke. I poneki pridev, prenose mediji.

- Zadatak koji im je pravio problem ove godine bio je zadatak u vezi sa značenjem prideva gord, gde se tražio njegov sinonim, a tačan odgovor je bio ponosan. Deca nisu zaključila da je taj kontekst bio da se zaokruži odgovor ponosan, zaokruživali su srećan, radostan, ushićen, ali ne i tačan odgovor - navodi Jovana Šćepanović sa Instituta za srpski jezik SANU.

Iako su pitanja bila slična kao i prethodnih godina, prosečan broj bodova koji su đaci osvojili bio je 10,73; skoro dva poena manje nego prošle godine i ubedljivo najmanje od uvođenja male mature.

- Možda je donekle doprinelo i to što smo ove godine probali da nemaju sva deca istim redosledom napisane odgovore što znači da smo na neki način eliminisali u izvesnoj meri prepisivanje, pa bismo mogli reći da su ovi rezultati realno stanje kod generacije ovogodišnjih osmaka - dodaje Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Šćepanovićeva kaže da krivca ne vidi u učenicima ili u vrednim profesorima i nastavnicima srpskog jezika, kao ni u testu koji je bio ove godine vrlo sličan prethodnim testovima.

- Ako bismo baš morali da nađemo uzrok to bi moglo da bude višedecenijsko urušavanje prosvete i srpskog jezika i književnosti - naglašava Šćepanovićeva.

 

Sada predstoje analize

- Svake godine u avgustu i septembru škole dobiju izveštaje sa rezultatima dece u njihovoj školi i to njima interno pomaže da usmeravaju rad svojih nastavnika. Mi radimo izveštaj za ceo obrazovni sistem što će dati smernice obrazovnom sistemu šta dalje treba da se radi - poručuje Ranđelović.

Slabije urađeni testovi, lošiji uspeh u školi, tek ove godine nikad manje poena nije bilo potrebno da se upišu tradicionalno najtraženije škole, pišu mediji.

(Alo)

BONUS VIDEO:

DOŠLI SMO DA ISPRATIMO NAŠEG DEDA ĐORĐA: Mileta iz Podgorice došao u Solun na sahranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!