UTVRDITI SISTEM BODOVANJA: Fakultetima dat rok do polovine avgusta da se izjasne o upisu sa državnom maturom

B.Borisavljević

30. 04. 2023. u 07:24

FAKULTETIMA Univerziteta u Beogradu je dat rok do 15. avgusta objave sistem bodovanja za upis prve generacije brucoša koja bi trebalo da polaže državnu maturu, a oni koji žele da zadrže prijemni ispit treba da se izjasne šta će proveravati na testu sklonosti, rezultat je sastanka predstavnika Ministarstva prosvete i dekana pojedinih fakulteta.

УТВРДИТИ СИСТЕМ БОДОВАЊА: Факултетима дат рок до половине августа да се изјасне о упису са државном матуром

Foto I. Marinković

Prva generacija sredenjoškolaca koja bi, trebalo da se upiše na fakultet po novim pravilima tenutno zavrašava treći razred. Ako sve bude teklo po planu i fakulteti u roku dostave šta je od njih traženo, maturanti će na početku sledeće školske godine saznati "pravila" za dobiajnje indeksa. To je za godinu dana zakašnjenja u odnosu na rok, koji je predviđen u zakonu.

Kako nezvanično saznajemo, pošto je sastanak bio zatvoren za javnost, dekanima je rečeno da uspeh iz srednje škole treba da nosi 40 odsto od ukupnog broja bodova, dok bi test sklonosti trebalo da se vrednuje sa 30 odsto poena. Fakulteti koji su predložili da prednost ima "prijemnom ispit", će morati da promene svoje odluke. Izuzetak su samo Arhitektonski i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja koji mogu da test sklonosti i sposobnosti ocenjuju većim brojem poena.

Takođe, prema našim izvorima, ministarstvo je mišljenja da fakulteti iz iste grupacije treba da ujednače uslovi za upis. U praksi, to bi značilo da, na primer, svi državni pravni, ekonomski ili medicinski fakulteti treba da imaju jedinstven sistem bodovnja na osnovu kojeg će rangirati kandidata. Ministarstvo smatra da na testu sklonosti ne treba da se proverava ono što će biti na državnoj maturi.

Šta će maturanti polagati na prijemnim ispitima, odnosno testovima sklonosti još se ne zna. Medicinski fakultet insistira da to budu biologija i hemija, dok bi ETF, FON i FTN mogla da bude matematika ili informatika. Na Univerzitetu u Beogradu do sada je 27, od 31 fakulteta dostavilo svoje odluke o bodovanju državne mature, a očekuje se da to urade još Matematički, Fakultet političkih nauka, Filozofski i Elektrotehnički.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)