UČIONICA BUDUĆNOSTI U KNJAŽEVCU: Tehnička škola jedna od 11 u kojoj će đaci da uče u specijalno uređenom prostoru

S. M. J.

07. 03. 2023. u 17:35

TEHNIČKA škola u Knjaževcu jedna je od 11 srednjih škola u Srbiji koja će do kraja godine dobiti Mejkers lab - učionicu budućnosti za učenje, istraživanje i inovacije.

УЧИОНИЦА БУДУЋНОСТИ У КЊАЖЕВЦУ: Техничка школа једна од 11 у којој ће ђаци да уче у специјално уређеном простору

Foto: Nordeus fondacija, Miloš Živojinović

Na konkursu za srednje škole Grupe za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija učestvovalo je 60 škola svih profila iz cele zemlje.

Njih 11 iz Knjaževca, Beograda, Ruskog Krstura, Kragujevca, Mladenovca, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca pokazale su najveći kapacitet i potencijal za inovativni rad sa svojim đacima i veliku želju da ga usavrše u skladu sa privredom i naukom 21. veka.

- Želimo da pokažemo koliko možemo zajedno da postignemo za obrazovanje dece u Srbiji, a onda i da inspirišemo druge da nam se pridruže jer smo sigurni da svako može na neki način da doprinese, deleći znanje, vreme ili bilo koji drugi resurs - kaže Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Knjaževačka škola se, poput Gimnazije u Zaječaru koja je prva u Srbiji dobila multidisciplinarnu, inovativnu i inspirativnu učionicu, pridružuje mreži postojećih Mejkers labova što podrazumeva ne samo renoviranje i opremanje prostora, već i punu podršku u njihovom radu, edukaciju i podršku nastavnicima, vannastavne programe u skladu sa interesovanjima i potrebama učenika, kao i povezivanje sa stručnjacima iz raznih oblasti.

- Mejkers lab jedinstven inovativni i multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionice budućnosti, koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, dok nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući više oblasti u okviru jednog školskog časa. Praktičnom primenom stečenog znanja, učenici su ohrabreni da svoje ideje pretvaraju u delo a upoznavanjem sa različitim oblastima stvaraju jasniju sliku o svojim budućim karijerama – navode u Nordeusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)