Digitalni svet kao kulturno, bezbedno i odgovorno okruženje

Novosti onlajn

28. 02. 2023. u 16:18

​SVEDOCI smo toga da naša deca veoma rano počinju da koriste mobilne telefone i tablet računare.

Дигитални свет као културно, безбедно и одговорно окружење

FOTO: Promo

U početku za gledanje crtanih filmova i igranje video igara, a potom i za komunikaciju sa vršnjacima i odraslima. Zbog nedovoljne upućenosti o tome šta sve može da se dogodi i čemu sve mogu biti izloženi komunicirajući putem interneta, dešava se da dožive razne neprijatnosti ili sami budu krivci što se neko sa kim komuniciraju oseća loše. Zbog toga je važno da sa decom razgovaramo o pravilima ponašanja na internetu i neophodnosti njihovog poštovanja.

O pravilima i obavezama u digitalnom okruženju, kao i o internet bontonu, razgovarali smo sa Marinom Injac, autorkom udžbenika Digitalni svet, Izdavačke kuće „Novi Logos“.

Internet nije samo mreža svih računara na svetu, već i zajednica korisnika tih računara. Kao i svaka zajednica, internet ima svoja pravila ponašanja. Dobro ćemo se uklopiti u internet zajednicu ako naučimo pravila lepog ponašanja. Kao i sve drugo, deca će uspešno usvojiti znanja o kulturnom i bezbednom ponašanju na internetu ukoliko ih postupno, strpljivo i kontinuirano budemo upoznavali sa njihovim pravima i obavezama u digitalnom svetu – objašnjava Injac.

FOTO: Promo

Za početak biće dovoljno da deca zapamte i primene sledeće:

Prava

• Imaš pravo da koristiš informacije sa interneta uz pomoć odraslih.

• Niko ne sme da te vređa, preti i uznemirava slanjem poruka i sadržaja.

• Niko ne sme da te uznemirava telefonskim pozivima. Ako te neko uznemirava, imaš pravo na zaštitu.

• Imaš pravo da koristiš digitalne uređaje.

• Imaš pravo da igraš računarske igre.

• Imaš pravo da podeliš nešto na internetu.

Obaveze

• Znaj da nisu sve informacije za tvoj uzrast i da neke nisu istinite.

• Poruke šalji samo u dogovoru sa odraslima koji brinu o tebi.

• Ne uznemiravaj druge pozivima.

• Dogovori se sa odraslima koji brinu o tebi kako i koliko da koristiš digitalne uređaje.

• U dogovoru sa odraslima igraj računarske igre prilagođene tvom uzrastu.

• Pre nego što podeliš nešto na internetu, dobro razmisli, jer to što deliš ostaje trajno zabeleženo.

• Ako neko krši tvoja prva obrati se roditeljima ili nastavnicima. Pozovi Centar za bezbednost dece na internetu na broja 19833.

I da sve bude po bontonu, nikada, dok razmenjuješ poruke sa drugima, ne treba da: lažeš, psuješ, vređaš, pretiš, ponižavaš, omalovažavaš, ucenjuješ... Uvek treba da koristiš četiri čarobne lepe reči: hvala, molim, oprosti i izvoli.

Svako od nas svojim ponašanjem i odnosom prema drugima stvara prijatno i neprijatno okruženje kako u neposrednoj komunikaciji tako i u komunikaciji putem interneta – zaključuje autorka udžbenika Digitalni svet, Izdavačke kuće „Novi Logos“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!