TEST REŠAVAJU ČETVRTACI I SEDMACI: Osnovce sutra u podne čeka provera znanja

Novosti online

14. 06. 2022. u 18:53

UČENIKE sedmog i četvrtog razreda sutra u podne neuobičajena provera znanja.

ТЕСТ РЕШАВАЈУ ЧЕТВРТАЦИ И СЕДМАЦИ: Основце сутра у подне чека провера знања

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ovo je prvi put da je za učenike ovih razreda organizovano testiranje koje izgleda kao mala matura za osmake, s tim što se neće bodovati, odnosno ocenjivati i uzlaziti im u završni prosek ocena.

O testiranju su obavešteni desetak dana pred testiranje. Test rade svi učenici, pa čak i oni koji su sutra negde po Srbiji na rekreativnoj nastavi. U slučaju da su u vreme predviđeno za testiranje četvrtaci na rekreativnoj nastavi, ispitni materijal biće dostavljen na lokaciji, na kojoj borave, a ako su osnovci baš sutra na ekskurziji ili izletu, radiće test prvog narednog dana.

Pet testova za sedmake, jedan objedinjeni za četvrtake

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanje i vaspitanja (ZVKOV) je pripremio pet testova za sedmake iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Đaci su se već opredelili za jedan od tih testova, znači neće raditi kombinovani, gde su u okviru jednog testa pitanja iz pet predmeta, nego test s pitanjima iz jednog izabranog predmeta.

Za mlađe učenike, pojašnjava na osnovu uputstva nadležnih, pripremljen je test koji obuhvata zadatke iz tri predmeta: maternjeg jezika, matematike i prirode i društva, i to u dve grupe.

I četvrtaci i sedmaci imaće na raspolaganju sat i po vremena da reše pitanja.

- Svrha testova koje će rešavati učenici sedmog razreda jeste da steknu uvid u svoje znanje i strukturu mogućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda. Test koji će raditi četvrtaci doprineće unapređivanju samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova, praćenja napredovanja učenika i izradi koncepta ocenjivanja koji postavlja učenje u centar evaluativnih aktivnosti nastavnika - objašnjeno je prosvetnim radnicima u dopisima koje su dobili od nadležnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PROMENITE LETNJU DESTINACIJU: Umesto uobičajenih izbora, opredelite se za egzotični Tunis, a on će vam uzvratiti najlepšim uspomenama