UMETNICI REŠILI DA IZAĐU IZ MRAKA: Prolećna izložba, pod imenom "Nevidljivi portret", okupila radove više od osamdeset domaćih stvaralaca

M. KRALj

22. 05. 2021. u 09:00

POSLE požara koji je zadesio Paviljon "Cvijeta Zuzorić", u martu, ovaj izložbeni prostor ostao je gotovo dva meseca bez struje, a mrak u kom su se nalazili, postao je ideja vodilja za osmišljavanje ULUS-ove Prolećne izložbe, pod nazivom "Nevidljivi portret".

УМЕТНИЦИ РЕШИЛИ ДА ИЗАЂУ ИЗ МРАКА: Пролећна изложба, под именом Невидљиви портрет,  окупила радове више од осамдесет домаћих стваралаца

Foto Ulus

Struja je stigla pre nekoliko dana, ali je metafora o stanju u umetnosti u doba korone i ostalih muka, smatraju - ostala.

Tako će više od osamdeset umetnika, čiji su radovi odabrani na konkursu, ili ih izlažu po pozivu, predstavljati dela u mraku ili polumraku na postavci koja će premijeru pred publikom imati danas od 15 do 21 čas. Učesnici će sami osvetljavati svoja dela, a prema koncepciji koju su osmisle Milica Ivić i Irena Ristić, u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a.

Foto Ulus

Ove godine bio je jedinstven i način na koji je postavljena izložba: proces je trajao od 13. maja do juče i uključivao je umetnike i publiku. Svako popodne gledaoci su mogli da prate kako nastaje ova likovna smotra:

- Umetnici, publika i organizatori su se od 16 do 18 sati okupljali da prave zajedničku postavku bez unapred zacrtanih pozicija, bez najboljih ili najgorih mesta za radove, bez diskrecionih ovlašćenja i bez tuđih imperativa - objašnjavaju u ULUS-u.

- Time je izložba postala predmet dijaloga i kreiranih odnosa, a svakako i prilika da se zajednički razmatraju relacije koje se prave u prostoru umetničke produkcije i da se ispita kako vidimo sebe u tom prostoru i kako vidimo jedni druge.

ATEST NA ŠEST MESECI I PREGOVORI

POPRAVKE koje su bile neophodne da bi se ponovo osvetlila "Cvijeta", ULUS je finasirao iz sopstvenih sredstava, odnosno uz pomoć donatora. Atest za korišćenje električne energije u zdanju na Malom Kalemegdanu dobili su na šest meseci, do 15. oktobra. Istovremeno predstavici Udruženja nastavili su pregovore sa Ministarstvom kulture i informisanja i Gradom Beogradom, o početku rekonstrukcije, tačnije korišćenju ovog prostora kada radovi budu okončani.

Današnja višesatna ceremonija otvaranja je neka vrsta finala tog procesa, tokom koje će biti izvedeno nekoliko radionica, ambijentalnih instalacija, performansa, u Paviljonu i ispred njega. Tako će, na terasi i prostoru ispred "Cvijete", od 15 do 18 časova, Uroš Ranković predstaviti radionicu vajanja pepelom - "Svetlost što izbija sama od sebe iz tmine". U isto vereme na terasi će biti organizovana i izrada predmeta od reciklirane plastike, svojevrstan mini - pogon, nazvan "4x5xX=15xY".

Foto Ulus

Od 17 do 19 časova "Pleme F20", u saradnji sa Udruženjem "Prostor", u centralnom prostoru "Cvijete" predstavlja svoju radionicu, dok će od 18 do 20, na različitim mestima galerije Nikola Radosavljević izložiti instalaciju Carpet of Youth (Salvia Officinalis). Performans "Bijeli kvadrat na crnoj podlozi", Jelena Rakić izvešće između 19 i 19.30, dok će u gornjem delu Paviljona Darinka Pop Mitić, od 21 čas, početi da uživo radi mural "Slepa mrlja solidarnosti". ULUS-ova "Prolećna izložba trajaće do 4. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024