IZLOŽBA "VELA NIGRINOVA, ZVEZDA I INSPIRACIJA": U foajeu Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu

V.V.S.

18. 05. 2021. u 16:22

MUZEJ Narodnog pozorišta u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije i Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu otvorio je izložbu "Vela Nigrinova, zvezda i inspiracija" autorke Vanje Kosanić,  posvećenu slavnoj glumici, prvakinji i divi Narodnog pozorišta u Beogradu.

ИЗЛОЖБА ВЕЛА НИГРИНОВА, ЗВЕЗДА И ИНСПИРАЦИЈА: У фоајеу Велике сцене Народног позоришта у Београду

Narodno pozorište

Vela Nigrinova bila je velika inspiracija umetnika (fotografa, slikara, vajara) i slavnog jugoslovenskog kreatora visoke mode Aleksandra Joksimovića.

 
Na izložbi su prikazane fotografije Vele Nigrinove, dvorskog fotografa Milana Jovanovića, kao i modne fotografije, skice i modna ilustracija Aleksandra Joksimovića za kolekciju "Vela Nigrinova" iz 1970. godine. Biće prikazan insert iz emisije RTS a Teatroteka, autorke Bojane Andri i Mire Otašević "Joksimović - Dijapazon"
 Prema rečima nedavno preminulog kreatora visoke mode Aleksandra Joksimovića, sa Velom u Beograd je došla i Evropa. Naime, Nigrinova je poput glumica iz evropskih (a pre svega pariskih pozorišta) koje su se za savremene komade oblačile u salonima visoke mode, postala prepoznatljiva po daru da "sa mnogo smisla odabere svoju garderobu za scenu".  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a