SRPSKO BLAGO NIJE NA PRODAJU: Grad Beograd poručio da će sprečiti najavljenu aukciju vredne kolekcije 148 slika iz "Jugoeksporta"

A. POPADIĆ

14. 05. 2021. u 06:34

UMETNIČKA dela iz stečajne mase "Jugoeksporta" koja su nedavno stavljena na aukciju po ceni od 10,4 miliona dinara, iako su procenjena na 20 miliona, proglašena su za kulturno dobro i Grad Beograd će na sve moguće načine sprečiti njihovu prodaju i iznošenje iz Srbije - kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za novinare u četvrtak, kojoj su prisustvovali i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković.

СРПСКО БЛАГО НИЈЕ НА ПРОДАЈУ: Град Београд поручио да ће спречити најављену аукцију вредне колекције 148 слика из Југоекспорта

Andrea Radulović, Goran Vesić, Jelena Medaković i Ivan Karl / Foto P. Milošević

Gradska uprava reagovala je na nedavno oglašenu prodaju 148 umetničkih dela iz "Jugoeksporta", a među kojima su slike Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Milana Konjovića...

Vesić je ocenio da je nedopustivo da "stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider", a da se potom, kao što se ranije događalo, slike iz kolekcije pojave na aukcijama širom sveta, po neuporedivo većim cenama.

- Hoću da se prekine sa tom praksom iznošenja umetničkih dela ukoliko je za njih zainteresovana Srbija, odnosno, naši muzeji. Proteklih decenija na stotine umetničkih dela izneto je na razne načine iz Srbije i prodaju se širom sveta - upozorio je Vesić.

Po njegovim rečima, problematično je i to što niko ne kontroliše šta je sa umetničkim delima koje su muzeji davali na korišćenje raznim državnim institucijama, a, kako je rekao, "neka od njih su i zamenjena". Na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, Muzej grada Beograda je čitavu kolekciju "Jugoeksporta" proglasio za kulturno dobro po hitnoj proceduri i o tome je obaveštena Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao i stečajna upravnica i Privredni sud.

- Sada dela neće moći da budu izneta iz zemlje i moraće da ih ponude prvo nama, čak i ukoliko budu organizovali zakazanu licitaciju, do čega, nadam se, neće doći.

Na aukciju se do sada prijavilo osam osoba, a zamenik gradonačelnika im je poručio da "ne troše novac bez potrebe, jer će Grad naći način da slike budu u muzejima a ne u privatnim kolekcijama":

- Morali smo da platimo depozit da bi nam uopšte bilo dozvoljeno da vidimo slike koje su na aukciji. Većina kolekcije je u jako lošem stanju, jedan Vozarevićev crtež je pocepen, pojedina dela Zore Petrović, Konjovića i Lubarde vidno oštećena.

Vesić je najavio da će Grad uputiti zahtev da se izvrši popis svih umetničkih dela u svim firmama u stečaju, a u slučaju "Jugoeksporta" najavio i podnošenje krivičnih prijava.

- Slike su namerno čuvane u lošem stanju, jer bi posle restauracije vredele mnogo više. Podnećemo krivične prijave, i protiv stečajne upravnice i svakog drugog ko je učestvovao u ovome, jer ovo je skandal. Interesuje nas šta je sa ostalim slikama i zašto je odlučeno da se prodaje cela kolekcija. Mislimo da je to zato što su neke od tih slika veoma vredne, a prodajom "u paketu", hteli su to da sakriju.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je "Jugoeksport" bio društveno preduzeće i da su pomenute slike kupovane novcem svih građana, te da im je zato mesto u muzejima i da svako ko želi može da ih vidi.

SLIKE PRIPADAJU NARODU

ZA slučaj da se aukcija održi, spremni smo da učestvujemo baš kao i ostali privatni kolekcionari ili građani koji će se tamo pojaviti. Imam jedan originalni katalog iz 1973. godine u kojem piše da je kolektiv tadašnjeg "Jugoeksporta" poklonio i formirao svoj legat ustanovi Muzeja grada Beograda. Ono što je najvažnije, tada su slike nabavljene narodnim novcem i verujem da i pored ogromne vrednosti koju slike imaju, one pripadaju narodu i javnoj svojini i želim da budu javno dostupne - istakla je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović