PREMINUO ZVONIMIR SANTRAČ: Odlazak umetnika koji je zadužio Srbiju

J. J. Baljak

12. 05. 2021. u 14:52

AKADEMSKI slikar Zvonimir Santrač, umetnik koji je svojim delima i angažovanjem u oblasti kulture zadužio svoj Vršac i Srbiju, preminuo je danas u 69. godini, posle teške bolesti.

ПРЕМИНУО ЗВОНИМИР САНТРАЧ: Одлазак уметника који је задужио Србију

Foto: J. J. Baljak

NJegov poseban umetnički izraz, koji je uvek pomerao granice, najviše će ostati upamćen po instalaciji „Balkanski voz sudbine“, koju je 1996. prikazao na železničkoj stanici u Vršcu, a potom i u Novom Sadu i Beogradu.

To je najveća prostorna instalacija realizovana u regionu, koja je inverzijom putničkih vagona u teretne prikazivala umetnikov osvrt na holokaust, migracije devedesetih godina prošlog veka i u doba globalizacije, a ilustrovala je i degradacijski proces u sistemu finansiranja umetničke produkcije.

Santrač je dobitnik brojnih umetničkih nagrada širom bivše Jugoslavije, gde je izlagao i samostalno i grupno. Amerikanci su ga čak svrstali u najznačajnije umetnike sa našeg prostora 20. veka. Autor je i dva značajna vršačka spomenika, posvećena Bori Kostiću i ruskom generalu vršačkog porekla Đorđu Emanuelu Arsenijeviću, koji se nalaze u Ruskom parku u tom gradu.

Poslednjih godina, gotovo do pred smrt, bio je direktor Gradskog muzeja u Vršcu, u čiji rad je uneo mnogo novina.

Komemoracija u čast ovog znamenitog Vrščanina biće priređena u petak, 14. maja, u kongresnoj dvorani Centra „Milenijum“, dok će se sahrana obaviti sutradan na Gradskom groblju u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)