HANDKE GRADIO KUĆE ZA RASELJENE SRBE: Tokom plovidbe Drinom nobelovac se setio da je pre 23 godine pomagao našim izbeglim sunarodnicima

V. N.

12. 05. 2021. u 14:00

POSLEDNjEG dana boravka u Republici Srpskoj, u nedelju 9. maja, gosti Emira Kusturice - laureat nagrade Andrićevog instituta i počasni građanin Višegrada Peter Handke, književnici Matija Bećković i Želidrag Nikčević, na brodu "Lotika", isplovili su iz Andrićgrada, put Starog Broda, gde su se poklonili senima više od 6.000 srpskih civila koje su u proleće 1942. godine, ustaše ubile u stravičnim višemesečnim pokoljima.

ХАНДКЕ ГРАДИО КУЋЕ ЗА РАСЕЉЕНЕ СРБЕ: Током пловидбе Дрином нобеловац се сетио да је пре 23 године помагао нашим избеглим сународницима

Foto Udruženje iseljenih Srba iz Srednje Bosne

Plovidbu je obeležio niz zanimljivih događaja, a prvi se dogodio već kod višegradskog naselja Garča. Ploveći pored ovog naselja, nobelovac Peter Handke, setio se da je tu boravio 1998. godine. Pre gotovo dve i po decenije, došao je na gradilište i dva dana pomagao u pokrivanju zgrade koja je podizana za raseljene Srbe iz Srednje Bosne.

Foto Udruženje iseljenih Srba iz Srednje Bosne

Te dane veliki pisac nije zaboravio, a nikada mu to nisu zaboravili ni naši sunarodnici koji su se trudili da u Garči, posle izbeglištva i strahota koje su preživeli, sviju svoje novo porodično gnezdo.

IZGRAĐENO 156 STANOVA

U VIŠEGRADSKOM naselju Garča, gde je nobelovac 1998. godine pomagao podizanje "Novog Zoranova", izgrađeno je 10 objekata sa 156 stanova. Danas je u njemu trajno smeštena 51 porodica iz Udruženja iseljenih Srba iz Srednje Bosne.

Zato su, krajem decembra 2019. godine, nadležnima u Višegradu predložili da "Peter Handke, književnik i veliki Čovek" bude proglašen za počasnog građanina slavnog grada na Drini.

PRIJATELj Handke u Višegradskom naselju Garča maja 1998. godine, Foto Udruženje iseljenih Srba iz Srednje Bosne

- Nikako ne možemo zaboraviti 15. i 16. maj 1998. godine kada je Peter Handke došao među nas na Garči. Došao je čista srca na naše gradilište i bez ikakvog suzdržavanja prihvatio da dodaje crep za pokrivanje prve zgrade naselja "Novo Zoranovo" koje su na Grači u Višegradu gradili članovi Udruženja iseljenih Srba iz srednje Bosne. I potom "na rogove" častio graditelje, po lepom, starom narodnom običaju. To se ne zaboravlja - rekao je Božidar Škobić, predsednik Udruženja, obrazlažući 2019. godine predlog da Handke bude počasni građanin Višegrada.

Foto Udruženje iseljenih Srba iz Srednje Bosne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista