VAJARSKE TAJNE OD MAŠTE I KAMENA: Monografiju posvećenu Stanimiru Pavloviću otvara tekst koji je napisao Stanislav Živković (1923-2020)

Miljana Kralj

11. 05. 2021. u 13:34

SVOJ poslednji prilog u dugom i plodnom naučnom opusu, jedan od naših najuglednijih istoričara umetnosti Stanislav Staša Živković (1923-2020), posvetio je Stanimiru Pavloviću, i upravo taj tekst otvara monografiju o ovom umetniku, pod imenom "Vajarska tajna".

ВАЈАРСКЕ ТАЈНЕ ОД МАШТЕ И КАМЕНА: Монографију посвећену Станимиру Павловићу отвара текст који је написао Станислав Живковић (1923-2020)

Foto Iz knjige "Vajarska tajna"

Ističući Pavlovića kao primer stvaraoca koji je sačuvao "duhovni integritet ličnosti", nekadašnji upravnik Galerije SANU, primećuje da on svoj stav "demonstrira u širokom rasponu od spomeničke ili parkovske skulpture do kamenih etida - kada je u pitanju forma, od ljudske figure do asocijativnih tema - kad je u pitanju sadržaj".

Pozorišne iluzije od stiropora

VAJAR Stanimir Pavlović bio je zaposlen u beogradskom Narodnom pozorištu od 1975. do 2010, a tokom te četiri i po decenije, radeći predstave u drami, operi i baletu, sarađivao je sa vodećim rediteljima, ali i scenografima, poput Dušana Ristića, Miomira Denića, Petra Pašića, Miodraga Tabačkog, Geroslava Zarića...

- Pozorište je iluzija, moje je da, na primer, od lakih materijala, kao što je stiropor, kod gledaoca izazovem emocije kao da se suočava sa teškim stenama, bronzanim figurama, ili da prelamanjem svetla kroz stakliće dočaram protok vode, bujanje cveća.

Za vajara prisutnog na našoj likovnoj sceni više od pola veka, Živković zapisuje da "podjednako koristi različite materijale - kamen i drvo, bronzu ili staklo, afirmišući se podjednako kao majstor - klesar i majstor - modelar". Pavlović je, tvrdi čuveni istoričar umetnosti, "dragocen spoj između tradicije i savremenosti", ali i "tipičan predstavnik mediteranskog nasleđa i balkanskog temperamenta, oličenih u vedrini vizije, humanizmu, odmerenom likovnom jeziku, osećanju za lepotu materije":

Foto Iz knjige "Vajarska tajna"

- Tako nam se vajar predstavlja kao duhovna ličnost i umetnik ovog podneblja, svestan da su čovek i njegova sudbina onaj iskonski arhetip i suštinski sadržaj, ali ubeđen da umetnikovo delo istovremeno treba da bude i estetski doživljaj. U toj delikatnoj ravnoteži između značenjskog i formalno-estetskog, rekao bih, otkrivamo ono najuzbudljivije - "vajarsku tajnu" Stanimira Pavlovića - zaključio je Stanislav Živković.

A upravo tu tajnu pokušava da razotkrije knjiga koju je priredio Milen Čuljić, a objavio "Albatros plus", prateći životni i stvaralački put umetnika, kome je po sopstvenom priznanju Beograd - duhovno stanje, a Pčinja i Vranje - izvor stvaranja:

- Na izvore odlazim često, i nadahnjujem se - tvrdi Pavlović.

- Skulptura se rađa, odlazi deo mene, a izvire snaga sa priviđenjem novih oblika.

Rođen u selu Mamince kod Preševa, 1945. godine, umetničko obrazovanje Pavlović je započeo u niškoj srednjoj školi "Đorđe Krstić", a nastavio ga prvo na tamošnjoj, a potom i beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, gde se opredelio za vajarstvo, učeći kod Miodraga Živkovića. Mogućnost da upozna svetsku likovnu baštinu pružio mu je potom i boravak na Kraljevskoj akademiji u Londonu.

Foto Iz knjige "Vajarska tajna"

Svi aspekti Pavlovićeve kreativnosti koje je isticao Živković u monografiji su bogato ilustrovani, od ranih radova, preko slobodnih formi do spomenika, ali i dela namenjenih pozorištu, u kome je proveo ceo svoj radni vek.

Stanislav Staša Živković, Foto I. Marinković

- Vajar Stanimir Pavlović delom svedoči sopstveno uzburkano vreme, sve njegove nedoumice, lomove i promene, uticaje prošlosti i zagledanost u budućnost, i sve vreme iskazuje grčeviti poriv da svemu da i sopstveni pečat - piše u završnom tekstu knjige, još jedan naš značajni istoričar umetnosti, Dušan Milovanović.

- Zahvaljujući talentu i predanom radu uspeo je da izgradi opus koji na svojstven način i u lepoj meri obeležava vreme u kome je stvarao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega