OTKRIO TAJNU UMETNOSTI: Komemoracija povodom smrti slikara Miloša Šobajića

V. N.

28. 04. 2021. u 22:12

KOMEMORACIJA povodom smrti velikog srpskog slikara i vajara Miloša Šobajića (1945-2021) održana je u sredu u krugu uže porodice i bliskih prijatelja u Skupštini grada Beograda.

ОТКРИО ТАЈНУ УМЕТНОСТИ: Комеморација поводом смрти сликара Милоша Шобајића

Foto Tanjug

Počast vanserijskom umetniku je odata uz njegovu omiljenu kompoziciju Istoria de un amor, a emitovan je i odlomak Šobajićevog govora za Radio Beograd u kome kaže: "Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim".

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac rekao je da je Šobajić stvarao svoje životne priče u Parizu gde su i njegove slike ostavile duboki trag.

- Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek-delima, u slikama je prisutan osećaj odustajanja od realnog - ocenio je Kusovac i dodao da je Šobajićev talenat bio u duhu ikonopisaca.

- Imao je toliku količinu energije da se ona mogla uvek opipati. Ta umetnička, kreativna energija isijavala je sa njegovih slika.

Foto Tanjug

Profesor Darko Tanasković, predsednik žirija "Vukove nagrade", koju je dobio Šobajić, istakao je da je umetnik bio stvaralac dela univerzalne vrednosti.

- Labudovu pesmu je doživeo upravo sa nedavnom izložbom i promocijom knjige u "Kombank dvorani". Niko nije ni sanjao da će to biti njegov manifest, testament, epitaf - rekao je Tanasković.

Prisutnima se obratio i  direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024