GRAD KOJI JE OBOŽAVAO: Valjevo se oprašta od velikog umetnika Miloša Šobajića

V. Mitrić/B. Puzović

25. 04. 2021. u 19:43

VALjEVO se oprašta od velikog srpskog i svetskog slikara, koji nije ostao upamćen samo izložbama u gradu Kolubari, među kojima je velika bila u ovdašnjoj Modernoj galeriji u novembru 2019 godine, već i po njegovoj ljubavi prema tom gradu.

ГРАД КОЈИ ЈЕ ОБОЖАВАО: Ваљево се опрашта од великог уметника Милоша Шобајића

Foto: V. Mitrić

– Mnogo sam vezan za Valjevo - rekao je autoru ovih redova čuveni slikar, posle otvaranja izložbe, gde su predstavljena njegova velika dela, nastala pre pola veka, skupljena po svetu, koja i sam nije video 45 godina. Pre tačno trideset godina sam imao poslednju izložbu ovde, u mom dragom Valjevu, što neverovatno dugo. A, moja familija kad je bežala iz Crne Gore, 1846. Godine, lutali su u Srbiji par godina da bi se zaustavili u Valjevu i tu stekli neki imetak i, kao imućni ljudi, vratili se u Crnu Goru i napravili posle velika dela uz polja kulture. Valjevo mi uvek u mislima i srcu.

Foto: V. Mitrić

Šobajić nije krio zadovoljstvo i radost što je u njegovom Valjevu baš veliko interesovanje i za njegova dela i za njega. Ljubazno je ragovarao sa gostima izložbe, objašnjavao detalje na slikama, pozirao pred aparatima i kamerama sa mnogima koji su želeli uspomenu.

Upitan koliko je Srbija u njemu, kao, dana, planetarno uspešnom i cenjenom slikaru i uopšte umetniku, on kaže:

- Ja sam pre svega Srbin! Kažu da je srpski narod najstariji narod na svetu i ja mislim daje to živa istina i osećam se tako. Od Lepenskog vira, pa do danas ovaj narod opstaje na ovom prostoru, bori se i ide napred. Neki pojedinci „iskaču“, pa prave Amerikancima rakete da odu na mesec,neki kao Nikola Tesla izmišljaju struju celoj planeti, a ja, eto, kao slikar predstavim slikama i da to pokažem što široj svetskoj javnosti.

Voja Jovanović, direktor Moderne galerije, odavno u gradu na Kolubari, rekao je da je „izložba i sam dolazak u Valjevo velikog Miloša Šobajića bila svetkovina nad svetkovinama i za ovaj grad i za Srbiju“.

Veliki umetnik, kako kaže Jovanović, „decenijama i rečju i delom, pokazivao je,do poslednjeg daha da mu je Srbija i Valjevo u srcu i duši“.

- Veliko namje zadovoljstvo bilo da, u njegovom prisustvu, sa umetnikom koji je jako prijatan, drag i komunikativan, uživamo sa njegovim ranim delima, koja su, ne samo biseri njegovog stvaralaštva, već našeg i svetskog slikarstva - kaže Jovanović. Nije ni čudo što da svi žalimo kao nekog svog najmilijeg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)