SVETSKI DAN IGRE: Poruka baletskog umetnika Fridmana Fogela

V.Strugar

27. 04. 2021. u 18:44

MEĐUNARODNI savet za igru koji se nalazi pod okriljem Uneska, ustanovio je 29. april (dan rođenja  Žan-Žorž Novera, velikog reformatora igre), kao datum kojim će se svečano obeležavati Svetski dan igre u budućnosti.

СВЕТСКИ ДАН ИГРЕ: Порука балетског уметника Фридмана Фогела

Narodno pozorište u Beogradu

Cilj Svetskog dana igre i tradicionalnog kreiranja poruke jeste da se na ovaj dan ujedine svi umetnici, promoviše baletska umetnost, kao i da se ukaže na njenu univerzalnost, moć da ukine sve političke, kulturne i etničke barijere i zbliži ljude u miru i prijateljstvu kroz jedan zajednički jezik - igru.

Ove godine, priliku da se obrati poštovaocima baletske umetnosti dobio je nemački baletski umetnik Fridman Fogel, prvak Štutgartskog baleta. U njoj se, između ostalog, navodi: "Konstantno smo u pokretu i težimo da stvorimo te nezaboravne trenutke. Bez obzira na vrstu igre to je ono čemu stremi svaki igrač. I sada, kada odjednom nismo u mogućnosti da nastupamo, kada su pozorišta zatvorena, a festivali otkazani, naši svetovi su se zaledili. Bez fizičkog kontakta, bez predstava, bez publike. U skorašnjoj istoriji plesna zajednica nije bila pred takvim izazovom, da ostane motivisana, da pronađe svoj smisao postojanja...

Igrači su uglavnom cenjeni po svojoj fizičkoj moći, ali je mentalna snaga suštinski, naša glavna podrška. Verujem da će nam ova jedinstvena kombinacija fizičke i psihološke spretnosti pomoći da iznova otkrijemo sebe i tako sve prevaziđemo. Da nastavimo da igramo, da inspirišemo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a