NA SCENI PET PREDSTAVA IZ BDP-a: Mini festival „Naši dani“ u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 11. maja

J. S.

26. 04. 2021. u 22:29

PUBLIKA Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu imaće priliku da od 7. do 11.maja pogleda pet predstava Beogradskog dramskog pozorišta u okviru mini festivala „Naši dani“ o kojem su nedavno sporazum potpisala tri teatra - SNP, BDP i Novosadsko pozorište.

НА СЦЕНИ ПЕТ ПРЕДСТАВА ИЗ БДП-а: Мини фестивал „Наши дани“  у Српском народном позоришту од 7. до 11. маја

Foto: Dragana Udovičić

Na programu festivala će biti ostvarenja iz najnovije produkcije BDP-a, kao što su „Fine mrtve d(j)evojke“, „Čitač“, „Ružni, prljavi, zli“, „Divlje meso“ i „Tiho teče Misisipi“.

Komad „Fine mrtve d(j)evojke“ hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, biće izveden 7. maja na sceni „Pera Dobrinović“, u najstarijem srpskom teatru.

Kroz priču o lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem sa nerazumevanjem i predrasudama, autor dotiče niz neprijatnih, socijalnih pitanja, kako je urađeno i u istoimenom filmu u režiji Dalibora Matanića.

U predstavi igraju: Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević, Mladen Sovilj.

Narednog dana, 8. maja, publika će gledati komad „Čitač“ prema čuvenom romanu nemačkog pisca Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića.Roman predstavlja analizu konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, i postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj.Po njemu je snimljen nagrađivani film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet i Rejfom Fajsnom(2009).

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

U nedelju, 9. maja,biće igrana predstava „Ružni, prljavi, zli“ prema scenariju istoimenog italijanskog filma Etore Skole, rediteljke Lenke Udovički.To je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima.

Glavni junak, jednooki Đaćinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove - poštene ili nepoštene.Đaćinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa porodicom.

On novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on neprekidno ih zlostavlja verbalno i psihički.

Igraju: Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Nina Janković/Dunja Stojanović, Slađana Vlajović.

U ponedeljak, 10. maja publika će gledati najnoviju produkciji BDP-a „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, čija je premijera bila u proteklu subotu, 24. aprila.Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više verzija na scenama bivše Jugoslavije, a u Beogradu nije nikada igran, sve do sada.

Nastupaju: Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević i Aleksandar Jovanović.

Poslednji dan, prvog dela mini festivala „Naši dani“, 11. maj, biće u znaku dela „Tiho teče Misisipi“ po romanu dobitnika NIN-ove nagrade Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana.Ovaj komad zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći poražavajući intimni bilans njihovog kraja.

U prozi i na sceni se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva, zemlje, porodice.Uloge igraju: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša.

Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će taj teatar uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru.

U NOVEMBRU U BEOGRADU

BEOGRADSKA publika će u novembru moći da pogleda pet predstava SNP-a: „Bura“ Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ po romanu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića, „Tarif“ po Molijeru i „Krvave svadbe“ G. M. Lorke, obe u režiji Igora Vuka Torbice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović