MAJKA NIJE DOČEKALA PRAVDU: Filip Čolović o filmu koji je snimio zbog ubistva njegovog brata Fedora - Nema opravdanja za nasilnike

A. POPADIĆ

22. 04. 2021. u 08:48

DOKUMENTARNI film reditelja Filipa Čolovića "Potreba za mržnjom" biće prikazan danas u 13 časova u takmičarskom programu 68. Martovskog festivala u Domu omladine Beograda.

МАЈКА НИЈЕ ДОЧЕКАЛА ПРАВДУ: Филип Чоловић о филму који је снимио због убиства његовог брата Федора - Нема оправдања за насилнике

Foto: V. Danilov

U ovom filmu poznati reditelj obrađuje duboku ličnu priču, tragično ubistvo svog brata, tridesetogodišnjeg Fedora Frimermana, kojeg je 2013. godine obezbeđenje beogradskog splava "Saund" tuklo do smrti, naočigled posetilaca.

Kroz sopstvenu intimnu ispovest o gubitku brata, Čolović istražuje taj slučaj, ali i druge njemu slične u kojima su, na razne načine i bez ikakvog razloga stradali ljudi.

- Posle ubistva mog brata objavio sam roman "Zima bez brata" koji je bio moja lična i duboko intimna priča, ali nakon toga pojavila se potreba da se tim pitanjem bavim i sa društvenog, a ne samo ličnog aspekta - kaže, za "Novosti", Filip Čolović.

Po njegovim rečima, osetio je obavezu da progovori i o drugim sličnim slučajevima.

- Posle jednog takvog tragičnog događaja počnete da obraćate pažnju na sve slične slučajeve koji su se desili pre i posle, i shvatate, nažalost, da oni nisu retkost. Počeo sam sa onim što se dogodilo mom bratu, ali se priča razgranala, filmski, na sve one koje su se dešavale u periodu od 2000. do 2015. godine. U tih 15 godina živeli smo naoko u mirnodopsko vreme, ali kada sam u filmu poređao sve ono što nam se tada desilo (gej parada, ubistvo premijera, paljenja ambasade, hapšenja Mladića i Karadžića...) jasno je da stalno živimo u turbulentnom vremenu.

Filmski centar Srbije

Film "Potreba za mržnjom", po rečima autora, istražuje korene bezrazložnog nasilja, pokušava da odgovori na pitanja kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

- Vi znate za slučaj mog brata Fedora jer je odjeknuo, a i ja sam reditelj i mogu da ga dodatno artikulišem kroz film, ali koliko sličnih tragedija je ostalo sakriveno. Živimo u ozbiljno poljuljanom društvu, i to što neko kaže da se slične stvari dešavaju i u Americi nije opravdanje. Amerika je velika pa se nešto može i sakriti, kod nas su mnogi nasilnici odranije poznati, mnogo toga je vidljivo i može se brže i pravovremeno reagovati.

MAJKA NIJE DOČEKALA PRAVDU

ČETVORICI članova obezbeđenja koji su na smrt pretukli rediteljevog brata Fedora Frimermana Apelacioni sud je krajem marta povećao kazne i osudio ih na ukupno 36 godina robije. Čolović kaže da iako je možda kazna pravedna na nju se predugo čekalo.

- Iza nas je osam užasnih godina, to je iscrpljivanje porodica oštećenih. Svako ročište je tako stresno, moja majka je umrla usput ne dočekavši presudu. Jasno je svima da pravda ne funkcioniše kako treba i to treba menjati - poručuje Čolović.

Čolović smatra da ceo sistem, nažalost, ne reaguje preventivno, a posle, kada se nasilje dogodi, sudski procesi traju predugo ili ostaju bez epiloga.

- Teško je iskoreniti mržnju, ali moramo da reagujemo na vreme, da se jasno odredimo prema tome. Posle ubistva mog brata, a i istražujući druge slične slučajeve za moj film, najviše su me boleli komentari ljudi koji ne shvataju suštinu problema, već nalaze opravdanja za nasilnike. Kada na to dodate i sporo pravosuđe, shvatate da mi zapravo regrutujemo nasilnike. Zato se poslednji deo filma bavi vršnjačkim nasiljem, kako bi upozorio da stvaramo nove generacije nasilnika i ako svi ne ustanemo protiv toga sutra će nam biti samo gore - zaključuje Čolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)