OD STVARANJA DO VASKRSENJA: Svetkovine u čast dana Grada Šapca

V.Mitrić

21. 04. 2021. u 13:27

POČETAK proslave povodom Dana grada Šapca počinje sutra ispred Šabačke tvrđave, gde će se istoričar obratiti zvaničnicima grada o značaju 22. aprila 1867. godine.

ОД СТВАРАЊА ДО ВАСКРСЕЊА: Светковине у част дана Града Шапца

Foto:V.Mitrić

Na Savskoj aveniji je svečano otkrivanje skulpture ,,Dijalog” umetnika Marka Vukše. Predviđeno je obraćanje v.d. direktorke Kulturnog centra i autora skulpture. Skulptura nosi naziv ,,Dijalog” i izvedena je u čeliku. Rad je nastao u okviru Rezidencijalnog programa Kulturnog centra u Šapcu uz podršku Ministarstva kulture RS, Grada Šapca i donacije privatne kompanije, 2020/21. godine. Ovaj Rezidencijalni program se realizuje već nekoliko godina zahvaljujući čemu je grad postao lepši i bogatiji za veći broj dela savremene umetnosti u javnom prostoru. Pokretač i kustos programa je istoričar umetnosti Filip Kovačević.

Foto:V.Mitrić

Na Trgu šabačkih žrtava, direktorka Arhiva govori o izložbi „Trag o životu i delu-Ugledni Šapčani i Podrinci“, koja će biti postavljena u otvorenoj galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva „Šabac“.

Izložba će biti predstavljena na Trgu šabačkih žrtava na 20 panoa. Na izložbi su predstavljene značajene ličnosti koje su rođene u Šapcu ili su svoj radni vek provele u Šapcu. Odabir ličnosti urađen je na osnovu arhivske građe koja se čuva u Međuopštinskom istorijskom arhivu „Šabac“. Neke od ličnosti koje će biti prikazane na izložbi su gospodar Jevrem Obrenović, srpski junak i vojvoda Luka Lazarević, prva srpska lekarka dr Draga Ljočić, dobrotvor Stana Milanović, dobrotvor i lekar dr Andra Jovanović, političar, diplomata, književnik i naučnik Stojan Novaković, geograf Jovan Cvijić, šabački đak, rođeni Lozničanin, književnik Janko Veselinović, slikar Milić Stanković-Milić od Mačve. Autor izložbe je Gordana Filipović zaposlena u Međuopštinskom istorijskom arhivu „Šabac“ sa zvanjem „Viši arhivista“.

Foto:V.Mitrić

Šabačko pozorište upoznaje zvanice o izložbi „180 godina pozorišnog života u Šapcu“. Izložba je nastala kao deo obeležavanja 180.godišnjice pozorišnog života u gradu Šapcu. Ova velika i značajna godišnjica govori o važnosti pozorišta za Šabac, njegove stanovnike i celokupnu kulturnu istoriju Šapca. Život grada od samog početka moderne Srbije je priča o ekspanziji, stagnaciji, razvoju, padu, podizanju, utemeljenju, transformaciji i modernizaciji. Ovakav razvoj grada i života u gradu prati i razvoj pozorišnog života. Izložba je hronološki koncipirana, a za njenu realizaciju su korišćeni istorijski izvori koji se čuvaju u Međuopštinskom istorijskom arhivu „Šabac“, Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke, Šabačkom pozorištu, kao i u digitalnim bibliotekama Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke šabačke. Istraživanje i materijal za izložbu je pripremio istoričar Ivan Dosković.

15. februara 2021. godine, ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Šabačko pozorište je odlikovano Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, povodom 180 godina postojanja i rada Šabačkog pozorišta.

Foto:V.Mitrić

Narodni muzej u Šapcu, u okviru svetkovina grada, upoznaje zvanice o novopostavljenoj (etnološkoj) izložbi ,,Muzeju na dar” Gradimira Milikića, darodavca predmeta iz Beograda. Gradimir Milikić iz Beograda 2014. godine poklonio je Narodnom muzeju Šabac legat od preko 3.000 predmeta svakodnevnog života iz perioda koji obuhvata drugu polovinu 20. veka i vezuje se, pre svega, za kulturni okvir jugoslovenskog prostora. Poklonjeni predmeti svedoče o ličnom životu pojedinaca koji su se rađali i stasavali u decenijama ekspanzije jugoslovenske industrije i popularne kulture. Izložba će se sastojati od dva narativa: jedan je lični, kroz koji će publiku voditi lik konstruisan tako da zauzme ulogu pripovedača o tokovima individualnih života, dok će drugi narativ biti društveni i on će biti objašnjen kroz izbor i legende predmeta/muzealija. Na taj način će kulturološki kodirani predmeti biti pozicionirani kao nosioci značenja u pojedinačnim životima.

Biblioteka šabačka spremila je kratko izlaganje o starom železničkom mostu. U Galeriji Biblioteke šabačke biće svečano otvorena izložba „Mostovi“ koja je nastala u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti. Devetnaesti put će učenici ove škole u Biblioteci u okviru edicije „Kultura ćirilice“ predstaviti radove i iskazati svoje talente. Ovogodišnja izložba se bavi temom mostova kao nekadašnjih, današnjih i budućih simbola grada. Most kao večita inspiracija biće predstavljen kroz fotografije, grafike, linoreze, crteže i centralnu skulpturu od knjiga.

U Biblioteci šabačkoj je završno obraćanje gradonačelnika, onda slede Biciklistička trka Beograd – Banjaluka, etapni cilj u Šapcu, proglašenje etapnog pobednika trke, a u Gradskoj kući je svečana dodela Aprilskih nagrada.

U Kulturnom centru je otvaranje izložbe ,,Mnogobrojne mogućnosti linije” grafičarke Diane Morales Galicia, obraćanje Njegove ekselencije ambasadora Meksika, gospodina Karlosa Feliks Korone.

Koktel u galeriji Kulturnog centra. Izložba grafika meksičke autorke Diane Morales Galisije, pod nazivom Mnogobrojne mogućnosti linije, treća je izložba meksičkih autora koju Kulturni centar iz Šapca organizuje u saradnji sa Ambasadom Meksika i mr slikarstva Leposavom Milošević Sibinović, koja je autorka ovog projekta međunarodne kulturne saradnje. Šapčani će narednih deset dana u Galeriji KC moći da pogledaju grafike umetnice iz Meksiko Sitija koja iza sebe ima veliki broj samostalnih izložbi i nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere