“MEFISTO“ U REŽIJI BORISA LIJEŠEVIĆA: U Novosadskom pozorištu večeras premijera predstave po romanu Klausa Mana

J.S.

28. 03. 2021. u 14:29

U NOVOSADSKOM pozorištu (Ujvideki szinhaz) večeras od 18 sati premijerno će biti izvedena predstava “Mefisto”, koju je prema romanu Klausa Mana na scenu postavio poznati regionalni reditelj Boris Liješević.

“МЕФИСТО“ У РЕЖИЈИ БОРИСА ЛИЈЕШЕВИЋА: У Новосадском позоришту вечерас премијера представе по роману Клауса Мана

Foto: Novosadsko pozorište

Roman u kome se analiziraju tridesete godine prošlog veka, u čijem podnaslovu stoji da je reč o “romanu jedne karijere“, opisuje životni i karijerni put glumca Hendrika Hofgena – „poslušnog građanina, jednog od miliona sitnih saučesnika koji ne čine velike zločine, ali jedu hleb ubica; nisu krivi, ali postaju krivcima; ne ubijaju, ali ćute o ubistvima...“ (iz recenzije časopisa sa kojim je sarađivao K. Man).

- Radimo “Mefista” u momentu kada svet stoji već godinu dana. Pozorišta su prazna a bolnice pune,a “Mefisto” se probija kroz život. Da li to ima veze jedno sa drugim? Ne znam. Da li su današnji Mefistofelesi tek u usponu i ne prepoznajemo ih a nekog današnjeg Klausa Mana ne uzimamo za ozbiljno - pitanja su koja postavlja reditelj Liješević.

Foto: Novosadsko pozorište

Glumca Hendrika Hofgena igra Aron Balaž, a uz njega na sceni će biti i Arpad Mesaroš, Bence Salai, Gabriela Crnković, Emina S. Elor, Blanka Dieneš, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Atila Nemet, Robert Ožvar, Livia Banka i Atila Giric.

Dramaturgiju i dramatizaciju radio je Fedor Šili, scenografiju Janja Valjarević i asistentkinja Ljubica Petrović, kostime Drina Krilić,a  muziku David Klem, dok su za scenski pokret bile zadužene Ista Stepanov i Frosina Dimovska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!