OSTAVIO JE DUBOK TRAG U SRPSKOJ NAUCI I KULTURI: Sabrana dela povodom veka od rođenja akademika Dejana Medakovića (FOTO)

J. S.

17. 03. 2021. u 18:10

DO kraja ove godine,a povodom stogodišnjice od rođenja akademika Dejana Medakovića (Zagreb, 1922 - Beograd, 2008), Izdavačka kuća „ Prometej“ uz finansijsku podršku Pokrajinske vlade objaviće sabrana dela ovog izuzetnog srpskog intelektualca koji je ostavio dubok trag u srpskoj nauci i kulturi.

ОСТАВИО ЈЕ ДУБОК ТРАГ У СРПСКОЈ НАУЦИ И КУЛТУРИ: Сабрана дела поводом века од рођења академика Дејана Медаковића (ФОТО)

FOTO: Pres biro pokrajinske vlade

Povodom ovog poduhvata predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se juče u Novom Sadu sa direktorom i glavnim i odgovornim urednikom IK„Prometej“ Zoranom Kolundžijom i akademikovim sinom Pavlom Medakovićem.

-Jedini način da omeđimo našu kulturnu baštinu, koju je akademik Medaković otkrivao za mnoge generacije, ponekad i u teškim vremenima, jeste da objavljivanjem Sabranih dela ukažemo na njegov značaj za našu celokupnu kulturu. - kazao je Mirović i izrazio nadu da će „Prometej“ tokom ove godine privesti kraju ovaj obiman posao i time još jednom podsetiti našu javnost na Medakovića i njegovo delo.

Po rečima Zorana Kolundžije, akademik Medaković koji je bio predsednik SANU, istoričar umetnosti, pesnik i književnik, izneo je našu istoriju umetnosti na evropsku scenu. Među njegovim najpoznačajnijim delima su „Efemeris“, „Srbi u Beču“, „Putevi srpskog baroka“, „Fruškogorski manastiri“...

FOTO: Pres biro pokrajinske vlade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna