PRVA DAMA SRPSKE ILUSTRACIJE: Porodica predala Legat Bosiljke Kićevac Popović Narodnoj biblioteci Srbije

M. Mirković

17. 03. 2021. u 10:19

VELIKI deo zaostavštine prve dame srpske ilustracije Bosiljke Kićevac Popović (1932-2016), poklonili su juče Narodnoj biblioteci Srbije članovi porodice i zakonski naslednici umetnice.

ПРВА ДАМА СРПСКЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ: Породица предала Легат Босиљке Кићевац Поповић Народној библиотеци Србије

Foto Z. Jovanović

Ćerka Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata, i sin dr Bojan Popović, muzejski savetnik Galerije fresaka Narodnog muzeja, potpisali su ugovor o poklonu, kao i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

- Velika mi je čast što je naš fond uvećan ovim dragocenim opusom, i što se tradicija darovanja legata Narodnoj biblioteci nastavlja jer mi smo ustanova od nacionalnog značaja koja se bavi rečima, ali smo na neki način i galerija i muzej i pozorište, mesto gde se čitaju tektovi iz još neobjavljenih knjiga - naveo je Pištalo.

Bosa Kićevac, Foto Privatna arhiva

Umetnička zaostavština Bosiljke Kićevac Popović pohranjivanjem u nacionalnoj biblioteci dobiće odgovarajuću profesionalnu obradu, zaštitu i čuvanje, a biće omogućena i veća komunikacija ove značajne građe sa javnošću.

Narodna biblioteka će u narednom periodu digitalizovati zaostavštinu i prirediti izložbu posvećenu ovoj umetnici, obećano je juče.

Naslednici čuvene ilustratorke naglasili su da je ideja o legatu njihova jer je Bosiljka bila krajnje skromna žena nesklona ceremonijama, koja je za šest decenija uspela da stvori ogromnu građu, svakako dostojnu institucije kakva je NBS.

Ostavština

ZAOSTAVŠTINA Bosiljke Kićevac Popović, koja će se sad čuvati u nacionalnoj biblioteci, ima oko 730 originalnih ilustracija za 53 knjige i oko 400 časopisa, 16 crteža i akvarela, 71 grafiku sa raznim temama, 30 eks-librisa, 26 kataloga, pozivnica, triptih uramljenih grafika "Beograd - panorama"...

Na uvid i korišćenje biće dostavljeni hemeroteka umetnice, fototeka, medijateka, različita dokumentacija, kao i rukopisi autobiografije i poezije umetnice.

Bosiljka Kićevac Popović ilustrovala je više od 170 knjiga za decu i omladinu za izdavačke kuće iz Srbije, Jugoslavije i sveta. Među njima su mnogobrojne ilustracije, u boji i crno-bele, i vinjete za dečje čitanke i udžbenike na kojima smo odrastali, svetske i narodne bajke i pripovetke, romane za decu i odrasle. Radila je ilustracije za dečje časopise "Zmaj", "Poletarac", "Politikin zabavnik", "Mikijev zabavnik", "Kekec", "Mali Neven"... Važan deo opusa, naročito u grafici (linorez) vezan je za narodno stvaralaštvo, poslovice, šaljive priče i bajke, epsku poeziju. U poznim godinama bavila se ilustracijom za odrasle. Veliki segment rada posvećen je Beogradu kao gradu u kome odrasta u porodici starosedelaca i kome se uvek vraća. Motivi grafika, ili slika, vezani su za Kalemegdan, Ulicu Ive Lole Ribara, Palmotićevu, Skadarliju i Beograd u šancu.

Foto Privatna arhiva

Bosiljka je autorka autobiografskih knjiga ("Pričam" i "Pričam dalje"), a pisala je i poeziju. Često je aktivno izlagala samostalno i predstavljala našu zemlju na različitim internacionalnim smotrama i izložbama. Dobitnica je najprestižnijih priznanja za umetničko stvaralaštvo, a njena dela čuvaju se najvećim muzejima i galerijama kod nas i u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović