SAČUVANI KORENI NAŠEG IDENTITETA: Prezentacija u Arhivu SANU u Sremskim Karlovcima

J. SIMIĆ

10. 02. 2021. u 12:28

ZAPISNIK sa Majske skupštine u Sremskim Karlovcima na kojoj su Srbi 15. maja 1848. proglasili Srpsku Vojvodinu u okviru Austrougarske, jedan je od preko 55.000 dokumenata čija digitalizacija je pre dve godine započeta, a ovih dana i okončana u sremskokarlovačkom Arhivu SANU.

САЧУВАНИ КОРЕНИ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА: Презентација у Архиву САНУ у Сремским Карловцима

Foto Arhiva

Prisustvujući juče prezentaciji digitalizovane kulturne, umetničke i istorijske baštine srpskog naroda koja se odnosi na period revolucionarne 1848-1849. godine, predsednik SANU i akademik Vladimir S. Kostić kazao je da "smo bili dužni da ovaj posao završimo".

- To je prvi korak u procesu koji će trajati jako dugo, a koji služi da se sačuva ono što polako nestaje - naveo je akademik Kostić, koji je prilikom današnjeg susreta u Pokrajinskoj vladi svom domaćinu Igoru Miroviću uručio hard-diskove sa digitalizovanim materijalom.

ČARNOJEVIĆ DONEO POVELjE

OSNOVATELj sremskokarlovačkog arhiva 1690. godine bio je patrijarh Arsenije Čarnojević. Ovde su pohranjeni i dokumenti o kojima je patrijarh tokom Velike seobe brinuo jednako kao i o ljudima na putu do Sentandreje, pa preko Krušedola do Karlovaca, gde je zatekao svoje sunarodnike. Kada je formirana Karlovačka mitropolija 1713. godine, arhiva je našla konačište, najpre u Starom dvoru, a od 1907. godine u zdanju patrijarha Georgija Brankovića.

Reč je o prvoj fazi digitalizacije srpskog istorijskog blaga koje obuhvata period od tri veka, a čuva se u tri miliona primeraka u Arhivu SANU u Karlovcima. Ovo je, kako je kazao Igor Mirović, prilika da dodirnemo korene sopstvenog identiteta koji su umnogome stvarani na teritoriji Srpske Vojvodine.

Posvećenost Vladimir Kostić i Igor Mirović, Foto Arhiva

- Ovo su izuzetno vredni dokumenti kojima se osvetljava važan period u istoriji našeg naroda i njegove borbe za slobodu na prostoru današnje Vojvodine. Ta arhivska građa će u digitalnom obliku biti dostupnija javnosti, istraživačima i naučnicima - rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Po rečima dr Žarka Dimića, direktora sremskokarlovačkog Arhiva SANU, u narednom periodu biće digitalizovane srednjovekovne povelje kao i manastirske arhive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)