SIMEON RAKIĆ, PREVARANT NAŠIH DANA: Uskoro počinje snimanje komedije "Feliks", po romanu Vladimira Kecmanovića

J. BANjANIN

12. 03. 2021. u 16:24

OVA godina doneće nam nekoliko televizijskih serija nastalih po književnim delima. Produkcija "Fajerflaj" otkupila je prava za ekranizaciju remek-dela Borislava Pekića "Besnilo", popularnog trilera "Deca zla", pisca i sudije Miodraga Majića, kao i trećeg romana Vladimira Kecmanovića "Feliks".

СИМЕОН РАКИЋ, ПРЕВАРАНТ НАШИХ ДАНА: Ускоро почиње снимање комедије Феликс, по роману Владимира Кецмановића

Vladimir Kecmanović / Foto Arhiva

Delo dobitnika nagrada "Ivo Andrić" i "Meša Selimović", ujedno i koscenariste popularnih filmova i serija, 2007. bilo je u užem krugu za NIN-ovu nagradu, a ovenčano je uglednim priznanjem "Branko Ćopić" Srpske akademije nauka i umetnosti. Dramski naboj "Feliksa" nadahnuo je scenaristu Kostu Peševskog da delo adaptira za pozorišnu predstavu, koju je režirao Darko Bajić u Zvezdara teatru. Tačno dve godine od te premijere sve je izvesnija ekranizacija "Feliksa".

Kako "TV novosti" saznaju, snimanje serije po Kecmanovićevom romanu zakazano je za proleće ove godine. Izvršni producent nove domaće komedije, od 40 epizoda, pored "Fajerflaja" je i bosanska kuća Stiglitz Productions. Režiju serije o prevarantima, antijunacima, našem vremenu i ljudskoj prirodi potpisuju Đorđe Stanimirović i Stefan Malešević, a scenario grupa autora.

- Na ideju da bi od romana "Feliks", koji je, rečeno jezikom filma, dramska priča, mogla da se napravi komična serija, došao sam kada sam video kako su scenarista Kosta Peševski i reditelj Darko Bajić uradili dramatizaciju tog dela za pozorište. Naime, roman "Feliks" u prvom delu ima naglašene komične elemente i osnovnu komičnu situaciju koja može da se razvija zahvaljujući potencijalu koji roman nije iskoristio. Iz toga nastaje serija "Feliks" - otkriva Vladimir Kecmanović.

Iako i sam piše scenarija, Kecmanović ovog puta nije radio dramatizaciju svog dela:

- Scenaristi su sa mnom razgovarali i savetovali se, ali pisac nisam bio. I mislim da je to dobro. Čitav tim ljudi radi na scenariju, ali pomenuo bih Dušana Bulića, Kostu Peševskog i pisca Slavišu Pavlovića, koji nije do sada pisao scenarije, a pokazao se kao jedan od najboljih. Tu su i Borjana Vićentijević, Antonio Gabelić, Mirko Stojković i mnogi drugi.

Roman počinje kao hronika o bivšem prevarantu Simeonu Rakiću, zvanom Feliks. Penzioner, koji je dao oglas za razmenu stana, obilazi nekoliko stanova u drugim gradovima. I od svakog čoveka kome je najavio posetu - tražio je novac za put. Tako Simeon preživljava iz dana u dan, ali zaboravljeni greh iz prošlosti odrediće njegovu sudbinu. Tokom naizgled obične noći, Feliksu u stan, sa pištoljem u rukama, dolazi vanbračni sin Dragan, za koga nije znao da postoji. Otkad jedan Feliks sretne drugog Feliksa, stvara se sve jači naboj, koji postepeno gradi specifičnu duo-dramu.

- Okosnicu serije čini priča o Simeonovim prevarama, koje su opisane u prvom delu romana. Komične situacije upravo su te u kojima glavni junak, Simeon Rakić, dolazi do novca, a sin će dodatno začiniti celu priču. Serija se, zapravo, nastavlja na predstavu, ali ide svojim tokom koji više nema veze sa sadržajem knjige - objašnjava Kecmanović.

Radnja u knjizi odvija se početkom 2000-ih i oslanja se na period inflacije, dok je u seriji smeštena u sadašnjost, ali ima nekih odstupanja:

- Već u početku, pored sina Dragana, pojavljuje se drugi Simeonov sin, Momir, koga nema u mom delu. Lik Simeona ostaje, u osnovim crtama, sličan opisu u knjizi, dok je lik sina Dragana potpuno izmenjen. Lik Marine Pejčić, koja u knjizi ima sporednu ulogu, u predstavi je dobila značajniju rolu, dok u seriji postaje jedan od četiri ravnopravna glavna lika, zajedno sa Simeonom i sinovima. I sporedni lik Miladina Gojkića u seriji je trajan epizodni junak, a uvedena je i komšinica Hermina, koje u knjizi nema.

Produkcija "Feliksa" najavljuje kao sitkom, a Kecmanović kaže da je najvažnije da bude zanimljiv i smešan publici. Ključno je, dodaje, postići humor.

- Ako njega nema, sve ostalo je uzaludno. U seriji "Feliks" ima ga svakako mnogo više nego u istoimenom romanu koji nije ni pretendovao da bude humorističan. Čini mi se, sudeći po epizodama koje sam pročitao, da će serija da bude vrlo uspešna - zaključuje Kecmanović.

Pozorišna podela "Feliksa" / Foto Promo

PREDSTAVA, PA REIZDANjE

ROMAN "Feliks", koji je prvi put objavljen pre 14 godina, doživeo je 2019. reizdanje u "Laguni", nakon što je istoimena predstava započela uspešan pozorišni život. Uloge u predstavi tumače Milutin Mima Karadžić (Simeon), Filip Hajduković (Dragan), Marko Gvero (Miladin), Andrijana Oliverić (Marina), Mina Gligorić (Martinela), Nikola Cvetković/Relja Janković (Robert).

Glumačka podela serije još nije poznata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)