NAROD OPEVAO DA BI PREŽIVEO: Zlati Kocić uručena Nagrada "Odzivi Filipu Višnjiću", društva "Prvi srpski ustanak", za patriotsku poeziju

D. Bt.

28. 02. 2021. u 23:16

NAGRADA za patriotsku poeziju "Odzivi Filipu Višnjiću" u nedelju je uručena Zlati Kocić (1950) na svečanosti u SKZ.

НАРОД ОПЕВАО ДА БИ ПРЕЖИВЕО: Злати Коцић уручена Награда Одзиви Филипу Вишњићу, друштва Први српски устанак, за патриотску поезију

Zlata Kocić

Odluku o ovom priznanju, koje tradicionalno dodeljuje Zadužbinsko društvo "Prvi srpski ustanak" u Orašcu, doneo je žiri u sastavu Matija Bećković (predsednik), Milosav Pešić, Dragan Lakićević, Vladimir Jagličić i Ivan Zlatković.

U obrazloženju se navodi da se nagrada dodeljuje za topao, prefinjen i sugestivan lirski izraz savremenog rodoljublja, koje kosmičkom simbolikom i maternjom melodijom ovaploćuje mitske, folklorne i zavičajne slike. Hvatajući oslonac i tvoreći uporište u duhovnoj i hrišćanskoj tradiciji, Zlata Kocić je dostojna sledbenica slavnog uzora pesnika bune.

Nagradu je uručio Jovan Filipović, predsednik Zadužbinskog društva, koje je objavilo knjigu dobitnice - "Slamke Sunčeve".

- Sva naša istorija i kultura u znaku su iskušenja. I sve ono što je bilo bolno, moralo je biti opevano da bi se preživelo - rekla je, zahvaljujući se na nagradi, Zlata Kocić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)