OD ROMULOVOG SVETILIŠTA DO NAJVEĆEG HRAMA MAJA: Najznačajnijih 10 otkrića u 2020. na lokalitetima širom sveta, po časopisu "Arheologija"

Miljana Kralj

16. 02. 2021. u 09:41

U NEKROPOLI u Sahari, u tri duboke jame, u delu poznatom kao Područje svetih životinja, arheolozi su tokom prošle godine otkopali 100 slikovito obojenih drvenih sarkofaga sa mumificiranim ostacima starim 2.500 godina.

ОД РОМУЛОВОГ СВЕТИЛИШТА ДО НАЈВЕЋЕГ ХРАМА МАЈА: Најзначајнијих 10 открића у 2020. на локалитетима широм света, по  часопису Археологија

Foto Takeshi Inomata

Zapečaćeni sarkofazi bili su poređani jedan preko drugog, uz 40 statua egipatskog pogrebnog božanstva Pat, poznatog i kao Sokar ili Oziris, i broznanu skulpturu boginje lotosovog cveta Nefertum. Naučnici smatraju da je reč o sarkofazima sveštenika i zvaničnika vezanih za hram boginje mačaka Bastet.

KINA, Foto Luc doyon, francesko d Errico

Časopis "Arheologija", jedan od najuglednijih u ovoj oblasti, otkriće iz Egipta izdvojio je kao prvo, među deset najznačajnijih u 2020. godini. Nova tehnologija datiranje keramike uz pomoć radioaktivnog ugljenika, koja se razvija u poslednjih trideset godina, a čiji je pionir biohemičar Ričard Evrshed, sa Univerziteta u Bristolu, takođe se našla na ovoj listi, na kojoj je i do sada najveća studija posvećena DNK Vikinga, koja je otkrila mnoštvo informacija o njihovoj genetskoj raznolikosti i migracijama. Analiziran je DNK materijal uzet sa 442 skeleta otkrivenih na 80 vikinških nalazišta u severnoj Evropi i na Grenlandu.

Za tri skeleta otkopana u vreme dok se radio metro u Meksiko Sitiju, osamdesetih godina prošlog veka, naučnici su tek prošle godine utvrdili da su zapravo ostaci nekih od prvih robova koji su iz Afrike početkom 16. veka, dovedeni u Meksiko. Na nalazištu u južnoj Turskoj, tim Univerziteta u Čikagu, pronašao je inskripciju na kamenoj ploči iz 8. veka pre nove ere, na luvijanskom, jeziku srodnom hetitskom.

Na kamenu su zapisani vojni uspesi "velikog kralja Hartapua", vladara prethodno poznatog samo sa inskripcija na svetilištima sa obližnja dva brda, bez pominjanja perioda njegove vladavine. Na novootkrivenoj kamenoj ploči, ustanovljeno je da je Hartapu bio neohetitski vladar koji je osvojio bogato kraljevstvo Frigiju, u zapadnoj Anadoliji i za samo godinu dana porazio koaliciju 13 kraljeva.

Najstarije englesko pozorište

U ISTOČNOM Londonu arheolozi su pronašli ostatke pozorišta "Crveni lav" za koga se veruje da je bila prva namenski zidana teatarska zgrada u Engleskoj. Prethodno su se predstave igrale u dvorištima gostionica ili aristokratskih palata. "Crveni lav" podignut je po narudžbini bakalina Džona Brajna, tokom sedme decenije 16. veka.

Arheolog Đakomo Boni je još 1899. otkrio malo svetilište, unutar Rimskog foruma, koje je potom zatrpano, da bi se ustanovilo, kada je ponovo otkopano prošle godine, da je posvećeno Romulu, jednom od dvojice osnivača večnog grada. A na nalazištu i Lingđjangu u Kini pronađene su najstarija trodimenzionalna umetnička dela u Istočnoj Aziji. Reč je o šest manjih skulptura ptica, urađenih od spaljenih kostiju, za koje se veruje da su stare 13.500 godina.

EGIPAT, Foto Courtesy Egyptian ministry of tourism and antiquities

Ispod veštačkog jezera Okone u Džordžiji (SAD), nastalog zidanjem brane 1970. godine, nalazi se lokalitet poznat kao Djar. Reč je o građevini (visine trospratnice) iz 14. veka, koja pripada kulturi Misisipija, američkog starosedelačkog stanovništva. Arheolozi sa Univerziteta Vašington iz Sent Luisa, ispitujući parče uglja, svojevremeno iskopanog iz Djar bedema, korišćenjem radioaktivog ugljenička, uspeli da dokažu da je nasobina napuštena 150 pre nego što se do sada verovalo. Tačnije, vek i po pre ekspedicije Španca Hernanda de Sota, u 16. veku.

U blizini granice Meksika i Gvatemale, u ravnici, u delu poznatom kao Aguadlja Feniks (rezervoar Feniks) pronađena je do sada najveća ceremonijalna građevina drevnih Maja.

Datiranje uz pomoć radioaktivnog ugljenika, ukazuje da su Maje ovaj hram koristile za svoje rituale, u periodu od 1000. do 800. godine pre Hrista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)