BESKRAJNA RATNA EPOPEJA: Deveta knjiga iz već "istorijskog" serijala o istoriji srpskog vojevanja

Marina Mirković

16. 02. 2021. u 12:45

EPOPEJA o stradanju srpske vojske, ali i onih i savezničkih, tokom Velikog rata, rezultirala je, stotinu godina kasnije, i jednom sasvim autentičnom, stripskom epopejom. "Linije fronta", serijal započet u sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata u Srbiji i u Francuskoj, razvio se i proširio već u - devetoknjižje, a da mu se kraj još ne nazire.

БЕСКРАЈНА  РАТНА ЕПОПЕЈА: Девета књига из већ историјског  серијала о историји српског војевања

Foto Promo

Odlučivši da se uključi u taj značajan jubilej, uključujući u priču i srpsku kulturu te srpske strip autore, beogradski izdavač System comics namerio je da, sto godina od početka najvećeg ratnog sukoba u istoriji, 1914, poveže scenariste i crtače iz dve savezničke zemlje, Srbije i Francuske - i da izdavanjem strip albuma sa njihovim radovima učestvuje u proslavi, sve u saradnji i sa francuskim kolegama izdavačima. Naručene strip priče koje se bave tematikom Velikog rata najpre je ispisalo po deset francuskih i deset srpskih scenarista, čije je originalne storije crtački uobličilo dvadeset srpskih crtača. Nemalo je popularnosti "Linija fronta", već od starta, doprinela činjenica da su srpski strip autori već odavno bili "osvojili" tržište i publiku te iste savezničke Francuske, za čije najuglednije izdavačke kuće u sferi devete umetnosti već godinama rade.

Foto Promo

Jedinstveni projekat izatkao je još jednu nit koja povezuje dve kulture u kojima strip već blizu sto godina uživa važan status, a već prvi stripovi su dočekani sa velikim interesovanjem i kod domaće publike, ali i kod Francuza - pružajući priliku našim umetnicima da se predstave još širem krugu francuskih čitalaca i pokažu i našu viziju Velikog rata.

Od tada, do danas, "Linije fronta" neprekidno se produžavaju i docrtavaju - iscrtane su, i ispisane, u koricama čak devet knjiga, a prethodni albumi su već predstavljani i na izložbama, traženi u domaćim bibliotekama, pa čak i predloženi kao dodatna literatura za učenje istorije u školama.

Foto Promo

Deveti album ("Moro"/System comics) sadrži devet, stilski sasvim raznovrsnih, priča, a u uvodu, osim podataka i dokumenata iz perioda 1914-1918, čitaocu biva objašnjeno da stripovi pred njim predstavljaju propratni segment izložbe "Pisati se mogu samo privatne vesti: privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata" održane u Narodnoj biblioteci Srbije 2018. Iza naslovnice iz pera crtača pomenutih stripova, Darka Grkinića, kriju se i priče drugih domaćih autora: "Franjo Malgaj, Mladić kojeg je odabrala istorija", "12. septembar 1914, Petrovaradinska tvrđava", "Nadomak cilja", "Zov dužnosti", "Jeremija pali topa" i "Samo napred ka moru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024