NEGIRAJU GENOCID, UVREDILI SU SVE ŽRTVE NDH: Reditelj "Dare iz Jasenovca" - Razmatra se tužba "Los Anđeles Tajmsa"

Srna

07. 02. 2021. u 22:38

REDITELj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević rekao je povodom teksta u "Los Anđeles tajmsu" pred premijeru i glasanje za nominacije za Oskara da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogućnost tužbe protiv autora teksta.

НЕГИРАЈУ ГЕНОЦИД, УВРЕДИЛИ СУ СВЕ ЖРТВЕ НДХ: Редитељ Даре из Јасеновца - Разматра се тужба Лос Анђелес Тајмса

Foto P. Milošević

 

- Sad se sve to analizira i razmatra, sagledavamo sve elemente, to je dosta ozbiljno i kompleksno, jer govorimo o ozbiljnoj uvredi za sve žrtve i negiranju genocida. To više nema veze ni sa filmom, to je sve otišlo u potpuno suludu sferu. Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo morati time ozbiljnije da se pozabavimo, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama - rekao je Antonijević za portal "Nova".

On je istakao da tako nešto ne smije da se dozvoli.

- To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Biće tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze sa nama, a još ćemo videti da li će se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju, najverovatnije biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno - rekao je Antonijević, ne želeći da dalje to komentariše jer će se time baviti advokati.

Prikazivanje filma "Dara iz Jasenovca" u američkim bioskopima počelo je 5. februara, a pre američke premijere, u magazinu "Varajeti" objavljen je tekst u kojem autor srpskog kandidata za Oskara naziva "nacionalističkom propagandom", a pred sam početak prikazivanja u američkim bioskopima i u "Los Anđeles tajmsu" objavljen je slično intoniran tekst.

- Kritičari su mogli da gledaju film ranije, a indikativno je da autor tog teksta o njemu nije pisao pre 10 dana, a gledali su film pre možda mesec dana, nego je tempirao. Onaj nas je ocrnio u `Varajetiju` pred samo glasanje za Zlatni globus, a ovaj se pojavio pred samo glasanje, koje upravo traje, za užu listu filmova za izbor za Oskara - rekao je on.

Antonijević istakao je da taj tekst je najveća moguća bljuvotina sa istorijske tačke gledišta.

- To opet nije kritika, nego budalaština. Dobili su pismo, a razmatraće se i neke druge mere, jer je najgore to što autor tog teksta tvrdi da sam ja u film na silu ubacio Srbe i decu. To je najgori mogući falsifikat, još gori od onog u `Varajetiju`. Onaj u `Varajetiju` je bar napisao da je sve tačno, ali je film navodno propaganda, iako ne znam kako istina može da bude propaganda, a u `LA Tajmsu` piše da to nije tačno istorijski i da sam ja gurao Srbe i decu u priču o Jasenovcu. Šta na to čovek da kaže? - navodi reditelj "Dare iz Jasenovca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković