NEGIRAJU GENOCID, UVREDILI SU SVE ŽRTVE NDH: Reditelj "Dare iz Jasenovca" - Razmatra se tužba "Los Anđeles Tajmsa"

Srna

07. 02. 2021. u 22:38

REDITELJ filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević rekao je povodom teksta u "Los Anđeles tajmsu" pred premijeru i glasanje za nominacije za Oskara da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogućnost tužbe protiv autora teksta.

НЕГИРАЈУ ГЕНОЦИД, УВРЕДИЛИ СУ СВЕ ЖРТВЕ НДХ: Редитељ Даре из Јасеновца - Разматра се тужба Лос Анђелес Тајмса

Foto P. Milošević

 

- Sad se sve to analizira i razmatra, sagledavamo sve elemente, to je dosta ozbiljno i kompleksno, jer govorimo o ozbiljnoj uvredi za sve žrtve i negiranju genocida. To više nema veze ni sa filmom, to je sve otišlo u potpuno suludu sferu. Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo morati time ozbiljnije da se pozabavimo, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama - rekao je Antonijević za portal "Nova".

On je istakao da tako nešto ne smije da se dozvoli.

- To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Biće tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze sa nama, a još ćemo videti da li će se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju, najverovatnije biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno - rekao je Antonijević, ne želeći da dalje to komentariše jer će se time baviti advokati.

Prikazivanje filma "Dara iz Jasenovca" u američkim bioskopima počelo je 5. februara, a pre američke premijere, u magazinu "Varajeti" objavljen je tekst u kojem autor srpskog kandidata za Oskara naziva "nacionalističkom propagandom", a pred sam početak prikazivanja u američkim bioskopima i u "Los Anđeles tajmsu" objavljen je slično intoniran tekst.

- Kritičari su mogli da gledaju film ranije, a indikativno je da autor tog teksta o njemu nije pisao pre 10 dana, a gledali su film pre možda mesec dana, nego je tempirao. Onaj nas je ocrnio u `Varajetiju` pred samo glasanje za Zlatni globus, a ovaj se pojavio pred samo glasanje, koje upravo traje, za užu listu filmova za izbor za Oskara - rekao je on.

Antonijević istakao je da taj tekst je najveća moguća bljuvotina sa istorijske tačke gledišta.

- To opet nije kritika, nego budalaština. Dobili su pismo, a razmatraće se i neke druge mere, jer je najgore to što autor tog teksta tvrdi da sam ja u film na silu ubacio Srbe i decu. To je najgori mogući falsifikat, još gori od onog u `Varajetiju`. Onaj u `Varajetiju` je bar napisao da je sve tačno, ali je film navodno propaganda, iako ne znam kako istina može da bude propaganda, a u `LA Tajmsu` piše da to nije tačno istorijski i da sam ja gurao Srbe i decu u priču o Jasenovcu. Šta na to čovek da kaže? - navodi reditelj "Dare iz Jasenovca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Misa

07.02.2021. 23:35

Zamislite da neki novinar negira jevrejske zrtve tokom 2. svetskog rata. U najkracem roku bi bio tuzen od strane najboljih advokata. Ali Izrael je za razliku od Srbije ozbiljna zemlja.

Dule

07.02.2021. 23:52

Retko pametan covek kod nas,tako treba da se odnosimo prema svemu.Naravno na sud.Dosta je pretnja nama preko 2 miliona nas izginulo za 2 svetska rata.narodu koji sad broji nesto preko 5 miliona.Malo li je..

Mare

07.02.2021. 23:57

Треба истрајати у овоме, јер би добијањем тужбе у случају овог негирања српског страдања, цео свет постао упознат са правом истином. А види се ко нас оптужује за пропаганду, они који штанцују пропагандне филмове откад постоји Холивуд.

gedža

08.02.2021. 00:04

Obavezno ići sa tužbom. To je jedini način da se istina prikaže čita oj svetskoj javnosti. I ne samo iz perida Drugog svetskog rata, nego i Prvog, o stradanju Srba iz Mačve od jedinica koje su formirane sa žiteljima teritorije koja se danas zove hrvatska. I da svakome od tih novinara bih poslao kopije dokumetarnih snimaka iz Jasenovca koje smo mi kao osnovci gledali obilazeći memorijal u toku školskih ekskurzija.

Ana

08.02.2021. 15:55

DOSTA BRE VISE!! Treba da razumemo, da se ovim filmom, i takvim kritikama i napadima na istiniti sadrzaj filma, upravo bas nama pruza sansa, cisto servirana na posluzavniku, da sada po prvi put u nasoj Istoriji -- gromoglasno najzad otvorimo to pitanje! Da se ne bojimo...Vec da bez ikakvih "Svetskopolitickih i Dobrosusedskih" obzira, vec jednom zahtevamo od Sveta, PRIZNANJE JASENOVCA, i svega slicnog u Hrvatskoj iz tog doba -- KAO GENOCID!! Oprastali smo duuugo -- iz vlastite narodne dobre duse, zbog "Bratsva i Jedinstva" u novoj drzavi, posle pobede nad Hitlerom, sa kojim je Hrvatska bila legalno u savezu. Te smo takodje duuugo -- neprestano pruzali bratsku ruku saradnje, sve dok Hrvatska u novijoj istoriji devedesetih, nije otvoreno pokazala da joj ta zajednicka drzava Jugoslavija, na dalje vise nije na korist, kao do tada! I uputila se na Zapad... najgore pljujuci po istim tim Srbima, i planski izazivajuci gradjanski rat. Zajedno sa svojim "zapadnim prijateljima", kojima je bio cilj totalno razbijanje te Jugoslavije! Dok bi po scenariju tih njihovih stranih prijatelja, kreiranom jos sedamdesetih...Trebalo IZPROVOCIRATI Srbe, bas na osnovu tog prastanja Hrvatima njihovih predjasnjih zlodela...A devedesetih se ponovo na te iste Srbe baciti optuzbama da su najgori ugnjetaci i zlotvori hrvatskog naroda...uz ustaske zastave i poklike na sve strane. I po tom vesto prostudiranom scenariju, reagovase ovog puta ti Srbi, rekavsi: "E necete nas vise braco...nenaoruzane zive spaljivati, ni terati ponovo u logore"!! Tako je poceo taj gradjanski rat...koji su "strani mocni prijatelji", kako su i planirali, iskoristili da sto je god bilo moguce prikazu Srbe kao vinovnike, i najkrvavije zlocince, Evrope, posle Hitlera!! Toliko da je cak i Nemacka, po prvi put u svojoj Istoriji i od Drugog Sv.rata -- premijerno usla sa svojom vojskom u neku tudju drzavu -- u tu zaracenu Jugoslaviju, kao "Mirovna vojska". Te uz put, najzad umije i opere...svoj obraz!! Da.... lepo je sve to smisljeno -- sve po scenariju, i naravno saradnju masmedija... ALI SADA, evo otvara nam se najzad IZLAZ IZ TOG MRACNOG TUNELA::: ZAHTEVAJMO PRIZNANJE GENOCIDA!!! Zahtevajmo od nase Vlade, da bez ikakvih obzira, straha i taktiziranja, zbog nekakvih represalija...da to pitanje, u ime svih nas, dodje na red, u ovome svetu. Posebno i zato sto Svet i nije vise unipolaran, u smislu vladavine moci. A bice jos manje takav, posle ove epidemije korone.