GODINAMA, sada već pod izanđalim izgovorom demontiranja srpskih mitova i detronizacije nacionalnih veličina, Svetislav Basara, pisac bez sumnje retkog dara, bez zazora i mere se obrušava na naše najveće pisce, najčešće i najviše na Vuka i Ćosića.

Aleksandar

28.01.2021. 10:16

Samo jos jedan dokaz da obrazovanje nije posledica broja procitanih stranica niti napisanih lepih reči, već stvar dobrog kućnog vaspitanja. Njegovu "specificnost" ponasanja( čitajte nekulturu) teško da možemo tumačiti kao umetnički izraz ili želju za diferencijaciom od sistema. Ovde je izgleda po sredi malogradjanski prostakluk i bezdusnost. Tužno je po cemo danas spoznajemo i indetifikujemo umetnost.

Zemlja cuda

28.01.2021. 10:52

Ninova nagrada je postala nagrada za knjige koje blate Srbe. Koja najbolje pljuje u tojgodini, ona dobije nagradu. Sta ocekujete u drzavi u kojoj predsednik SANU poziva na rusenje drzave i poklanjanje dela teritorije I prodje nekaznjeno?

Draga

28.01.2021. 11:12

Katastrofa, ako je za ovakvo pisanje dobio nagradu. Bolesno je biti toliko ogorčen na sve koji su drugačiji, ogovarati i izmišljati i za to sve još biti nagradjen od nekolicine istomišljenika.

Dragan K

28.01.2021. 11:44

Ne mogu da verujem da je to napisao normalan (šta je normalno) čovek. Da je DM bilo koja žena, bilo koje struke, porekla ili bilo šta, ovakvo pitanje toj osobi bih smatrao vrlo nepristojnim i gadio bih se nez obzira koja "veličina" ga je postavila. mislim da je ovde, na žalost, jedino važno da je sa velikom dozom antisrpstva. Očigledno je da ljudi koji su ovo glasali ili nisu pročitali knjigu i primetili te gadosti ili se sa tim slažu. Već ranije sam govorio da g. Basara ima duboke frustracije i komplekse koje na ovaj način umiruje. U CG napadaju njegoša, u BiH Andrića, kod nas Desanku.... A ko i zašto to rade? "Ne bojim se od vražjega kota, Neka ga je ka na gori lista , No se bojim od zla domaćega." Njegos !!!

Dragan

28.01.2021. 11:49

Ne čudi me Basara i njegovo pisanje, već žiri. Da je i tačno da se radi o dobrom piscu, ali ovaj nivo kulture, sada a i ranije, ne zaslužuje da bude u izboru za nagradu koju su ranije dobijali najveća imena naše knjizevnosti. Da li je ovo primer lepog pisanja i knjige za školsku lektiru. Za mene je odluka žirija razočaranje.

Boban

28.01.2021. 13:32

НИН је одавно оставио књижевност, зарад идеологије пропале Југославије и посткомунистичке транзиције у сурово разводњавање капитала запада. Има срећом још признања за писце на тлу Србије.

ugljesa bojic

28.01.2021. 18:15

Zahvaljujuci kriticarima poput Jerkova i slicnih, Basara i jeste veliki pisac. Nije umetnost smeti sve napisati, vec kako napisati. Ovaj odlomak je kao kolumna na nekom portalu za odrasle, a ne roman. Nekriticni kriticari su od Basare i slicnih mu napravili pisce.

ENDI

28.01.2021. 21:51

Obračunati se sa postmodernizmom, to je rešenje. Postmodernizam pokušava da briše razliku između visoke kulture i subkulture. O tome čitajte u filozofskim tekstovima savremenih filozofa širom sveta koji brane umetnost. Seratonin i njegovi plagijatori.

Ovo je vre cuda

29.01.2021. 09:22

Nisam citao ovaj " roman ", a I neci ,dovoljno mi je ovo sto procitah.Lepo rece jedan komentator: " Svaka izgovorena rec najbolje govori o coveku koji je izgovori ".A ja bih jos dodao da ova nagrada za ovo " delo ", jos vise govori o samom ziriju.

Vladimir

29.01.2021. 10:23

Басара изнова доказује да у својој мржњи и безобразлуку нема граница. Али и ови што му дају подршку: слично се сличном радује.

Slobodanka

29.01.2021. 11:54

Šta reći?! Ako na ovaj i ovakav način ovaj čovek "razbija mitove", onda njemu treba pomoć, stručna...Možda je njemu uzor Č.Bukovski, verovatno ga čita pred spavanje i drži pod jastukom njegove knjige?

Poserem vam se u latinicu

30.01.2021. 15:03

Ово не говори о Басари колико о потпуном срозавању институције Нинове награде. Ни Мика Антић ни Либеро Маркони се нису трезнили, па су за собом оставили трагове за вечност. Иза Басаре остају само фекалије. Жали Боже хартије утрошене за производњу тог смећа. Ово је пролив а не књижевност.

Mirka

31.01.2021. 21:35

Možda je Basarino raspojasano pero palo i srozalo se do prostakluka samo na jednoj stranici romana. Možda je "Kontraendorfin" zaista najbolji roman srpske književnosti 2020. To, međutim, ne može biti ni opravdanje ni alibi za mizogine reči ispisane u romanu kojima se ruži lice i delo najveće i najpopularnije srpske pesnikinje. A ona, kakvu ju je Bog dao, skromna i puna razumevanja za ljudske slabosti, verovatno bi mu odgovorila samo sa dve reči: "Tražim pomilovanje."