OBELEŽAVAJU 125 GODINA RADA: Ambiciozni planovi leskovačkog Narodnog pozorišta u godini jubileja

I.Mitić

27. 01. 2021. u 17:04

U SEZONI kada slave veliki jubilej u leskovačkom Narodnom pozorištu najavljuju čak pet premijera.

ОБЕЛЕЖАВАЈУ 125 ГОДИНА РАДА: Амбициозни планови лесковачког Народног позоришта у години јубилеја

Foto: NP Leskovac

Na večernjoj sceni premijerno bi trebalo da budu prikazane četiri nove predstave, a na dečijoj jedna. Leskovački teatar će biti domaćin ovogodišnjeg 57. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, a 125 godina rada biće obeleženo i prigodnom svečanom akademijom.

U pozorištu se nadaju da će nova sezona, u epidemiološkom smislu, biti mnogo povoljnija i da će se glumci ponovo vratiti publici.

- Ne odstupamo od ideje da u svom repertoaru imamo komade različitog žanrovskog sadržaja. Od „Hasanaginice“ rađene po testu Ljubomira Simovića, preko predstave „Stvaranje čoveka“ vrlo mlade, a već dokazane dramske spisateljice Tijane Grumić i rediteljke Mie Knežević, sve do Gorana Stefanovskog koji je se, sa komadom „Divlje meso“, vraća na scenu našeg pozorišta posle 38 godina. Tada smo, sa njegovom predstavom „Haj Faj“ učestvovali na Sterijinom pozorju – ističe Dragan Boža Marjanović, direktor leskovačkog teatra.

MANjAK MUŠKIH GLUMACA

U leskovačkom pozorištu na koprodukcije gledaju sa velikim odobravanjem, jer se na taj način ostvaruju višestruki benefiti. Udruživanjem se povećava ulaganje u predstave i njihov vizuelni kvalitet, a Leskovčani tako „kompenzuju“ i to što u svojim redovima imaju manjak muških glumaca, pa su ograničeni u odabiru predstava koje bi mogle da se nađu na njihovom repertoaru.

„Hasanaginica“ i „Divlje meso“ se pripremaju u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Niša, u režiji Petra Kaukova odnosno Gorčina Stojanovića. Za večernju scenu planira se i premijera komada Šile Stivenson „Sećanje vode“, u režiji Olje Đorđević. Stivenson je za ovu predstavu dobila britansku nagradu „Lorens Olivije“ za najbolju komediju. Na dečijoj sceni naći će se „Pinokio“, po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, a biće obnoljena i predstava „Carevo novo odelo“ za koju je tekst i režiju uradio Ljubiša Barović.

Ambiziozni planovi ovog tetra povezani su i činjenicom da će ove godine Leskovac da slavi početke svog pozorišnog života kada je 1896. godine Radoje Domanović, tadašnji profesor leskovačke Gimnazije, napravio prvu pozorišnu predstavu.

U pozorištu planiraju da jednom mesečno budu domaćini pozorištima ili nezavisnim pozorišnim trupama iz drugih gradova kao i sopstvena gostovanja na drugim scenama, a Leskovčani će posle sedam godina imati priliku da ponovo vide najbolja ostvarenja profesionalnih pozorišta iz cele zemlje. Na prošlogodišnjem „Joakimu“ Leskovčani su doživeli trijumf. Osvojili su čak devet nagrada, a među njima i dva najviša priznanja. Stručni žiri za najbolju proglasio je predstavu „Svici“, a kritika koprodukciju sa prištinskim pozorištem „Ako se probudiš ili kao da je važno“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri